Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, κινηματογραφικές εκπλήξεις, σημαντικοί προσκεκλημένοι, αφιερώματα, ανοιχτές συζητήσεις, εκθέσεις φωτογραφίας κ.α.

Το 52ο Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Αλεξάντερ Πέιν, που θα ανοίξει την αυλαία της διοργάνωσης με τη νέα του ταινία Οι απόγονοι / The Descendants και η Σάρα Ντράιβερ, η αμερικανίδα «ιέρεια» του ανεξάρτητου σινεμά και συνεργάτιδα του Τζιμ Τζάρμους, που θα παρουσιάσει τις ταινίες της, στο πλαίσιο του αφιερώματος του 52ου ΦΚΘ στο έργο της.

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί και ο Όλε Κρίστιαν Μάντσεν, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νέου κύματος του δανέζικου κινηματογράφου, η νέα ταινία του οποίου Superclasico (η υποψηφιότητα της Δανίας για τα προσεχή Όσκαρ) θα κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ.

Επίσης, το παρών θα δώσουν ο αυστριακός δημιουργός Ούλριχ Ζάιντλ, αλλά και ο Ερντέν Κιράλ, από τους σπουδαιότερους τούρκους auteurs, με έργο που παραμένει άγνωστο στην Ελλάδα, ο οποίος θα τιμηθεί από το φεστιβάλ στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης.

Στο διεθνές πρόγραμμα εντάσσονται το Διεθνές Διαγωνιστικό, οι Ειδικές Προβολές, οι ταινίες Έναρξης και Λήξης, οι Ανοιχτοί Ορίζοντες, καθώς και τα τμήματα Ματιές στα Βαλκάνια και Experimental Forum.

Το Διεθνές Διαγωνιστικό, με βασικό προσανατολισμό την ανακάλυψη νέων τάσεων και δημιουργών, φιλοξενεί τις πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, επιλογές του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Εϊπίδη.

Στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό, τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία που θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή.

Δύο από τις 15 ταινίες του διαγωνιστικού είναι ελληνικής παραγωγής, το J.A.C.E. του Μενέλαου Καραμαγγιώλη και ο Παράδεισος του Παναγιώτη Φαφούτη.