Την προληπτική ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης (EFSF) για τη στήριξη της Ιταλίας με ένα «ελαφρύ πρόγραμμα βοήθειας» εξετάζουν οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με ανώνυμες υψηλόβαθμες πηγές από τις Βρυξέλλες που επικαλούνται το Γαλλικό Πρακτορείο, η «Μοντ» και το Associated Press.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η παρέμβαση του EFSF στην περίπτωση της Ιταλίας μπορεί να γίνει για προληπτικούς λόγους προκειμένου να διευκολυνθεί η χώρα, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει δεχτεί μεγάλη επίθεση από τις αγορές. Η επίθεση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς το κόστος δανεισμού της, το οποίο έχει φτάσει πια σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης θα μπορούσε να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων της Ιταλίας από τη δευτερογενή αγορά, σύμφωνα με τις νέες διευρυμένες δυνατότητες που έχει και τις οποίες ψήφισαν πρόσφατα όλα τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Τέτοιες αγορές μέχρι σήμερα πραγματοποιούσε μόνον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων πλησιάζουν κοντά στο 6%, ποσοστό που είναι ιδιαίτερα υψηλό - και ασύμφορο για τη χώρα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από