Μεταμοσχεύσεις ιστών από γενετικά μεταλλαγμένα γουρούνια σε ανθρώπους για τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων ενδέχεται να αρχίσουν σε δύο με τρία χρόνια, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες.

Οι νέες θεραπείες προορίζονται για ασθενείς με διαβήτη, νόσο του Πάρκινσον, εγκεφαλικές παθήσεις και σοβαρά προβλήματα στην όραση.

Βρετανοί ειδικοί, όμως, προειδοποιούν ότι είναι άγνωστες ακόμα οι επιπτώσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος. Ο μεγαλύτερός τους φόβος είναι η εμφάνιση ενός ρετροϊού, που θα μεταδοθεί από τα γουρούνια στον άνθρωπο, με αποτέλεσμα νέες επικίνδυνες πανδημίες.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ τονίζουν ότι η τεχνολογία της μεταμόσχευσης ιστών και οργάνων από ζώα σε ανθρώπους έχει πραγματοποιήσει μεγάλα βήματα προόδου.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, μια μικρή εταιρεία βιοτεχνολογίας στο Κέμπριτζ έγινε η πρώτη στον κόσμο που προχώρησε στη μεταμόσχευση καρδιάς από γουρούνια σε πιθήκους. Παρουσιάστηκαν όμως σοβαρά προβλήματα, όπως η απόρριψη του μοσχεύματος από το ανοσοποιητικό σύστημα των πιθήκων, που μετρίασαν τον ενθουσιασμό των επιστημόνων.

Σήμερα, η προσοχή έχει πλέον στραφεί στη μεταμόσχευση κυττάρων και ιστών και όχι οργάνων, όπως είναι τα παγκρεατικά νησίδια για τους διαβητικούς, τα εγκεφαλικά κύτταρα για ασθενείς με Πάρκινσον και οι κερατοειδείς χιτώνες για τους τυφλούς.

Τα προβλήματα δεν έχουν εξαλειφθεί ακόμα, ανάμεσά τους η απώλεια μεταμοσχευμένων κυττάρων, η δημιουργία θρομβώσεων κ.λπ. Για αυτόν τον λόγο, οι ειδικοί ετοιμάζουν γενετικά μεταλλαγμένους χοίρους, που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα.