«Γλίτωσαν» τελικά οι μισοί από τους απόστρατους κάτω των 55 ετών την περικοπή κατά 40% του ποσού της σύνταξής τους πάνω από 1.000 ευρώ και το «ψαλίδι» θα είναι για αυτούς μόνο 20%. Πρόκειται για τους απόστρατους αυτής της κατηγορίας που είτε έχουν αποστρατευτεί αυτεπάγγελτα (με ευθύνη δηλαδή της υπηρεσίας) είτε έχουν συμπληρώσει 35 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Αρχικά στη μείωση κατά 20% ήταν μόνο οι αυτεπάγγελτα αποστρατευθέντες, ενώ οι δεύτεροι προστέθηκαν, όπως είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», έπειτα από σχετικό αίτημα του υπουργού Αμυνας Πάνου Μπεγλίτη προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και συμπεριελήφθησαν με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο.Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Αμυνας, ο συνολικός αριθμός των αποστράτων που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους ανέρχεται σήμερα σε 11.130, από τους οποίους οι 2.717 είναι αυτεπάγγελτα αποστρατευθέντες και οι 2.951 έχουν συμπληρώσει 35 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Η ευνοϊκή ρύθμιση αφορά συνολικά 5.668 (πάνω από το 50%), όπου συμπεριλαμβάνονται οι ιπτάμενοι και προσωπικό Ειδικών Δυνάμεων/Κατηγοριών (καταδρομείς, αλεξιπτωτιστές, βατραχάνθρωποι, ναρκαλιευτές, πυροτεχνουργοί, μονάδων παραμεθορίου κ.λπ.). Και όπως αναφέρεται από το υπουργείο Αμυνας κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να αποφευχθεί αναιτιολόγητα άνιση μεταχείριση προσωπικού όμοιας υπηρεσιακής κατάστασης, ως προς την προέλευση, τη σταδιοδρομία και τα έτη υπηρεσίας τους.

Επίσης, πρόσφατα καθιερώθηκε ειδική εισφορά 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων των Δημοσίων Υπαλλήλων υπέρ του ταμείου επικουρικής ασφάλισής τους (ΤΠΔΥ), ενώ για όσους δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΤΠΔΥ η εισφορά αποδίδεται στον ΟΑΕΔ. Με ανάλογη πρόταση του υπουργού Εθνικής Αμυνας συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο σχετική διάταξη, σύμφωνα με την οποία η προαναφερθείσα ειδική εισφορά των στρατιωτικών, αντί του ΟΑΕΔ, θα αποδίδεται πλέον στα Μετοχικά Ταμεία. Η ρύθμιση αυτή θα αποφέρει επιπλέον έσοδα 20.000.000 ετησίως στα Μετοχικά Ταμεία που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.

Σε μια προσπάθεια που όπως όλα δείχνουν αποσκοπεί στο να πέσουν οι τόνοι που είχαν οξυνθεί από κάποιες «ατυχείς» ενέργειες όπως η «εισβολή» απόστρατων στο Πεντάγωνο, ο υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι έχοντας υπόψη τις ιδιομορφίες και τις δυσμενέστερες συνθήκες της προγενέστερης απασχόλησης και προσφοράς των αποστράτων, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών, με σκοπό την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων τους στον βαθμό που το επιτρέπει η δημοσιονομική κρίση.