Πρόσθεσε δε, ότι χώρες που ακολουθούν συγκεκριμένα προγράμματα εξυγίανσης των δημοσιονομικών τους βρίσκονται υπό στενότερη παρακολούθηση, αλλά όχι υπό κηδεμονία.

Η απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρθε μετά τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε μιλήσει για μόνιμη επιτήρηση των υπό διάσωση χωρών.

Ακόμα, ο κ. Αλταφάζ εξέφρασε την πεποίθηση της Κομισιόν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει να αγοράζει τα ομόλογα των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης και να παρέχει στήριξη στις τράπεζες.

«Η ΕΚΤ έχει διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην παροχή ρευστότητας στα κράτη – μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και στην παροχή στήριξης στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τον κ. Αλταφάζ, η επιτροπή εκτιμά πως η ΕΚΤ «θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο υπό την αιγίδα της κοινοτικής διαχείρισης της κρίσης».

Η θέση της Γερμανίας για το κούρεμα

Στο 50-60% φέρεται να εκτιμά το ύψος της περικοπής του ελληνικού χρέους η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, όπως δήλωσε ο Juergen Trittin, υψηλόβαθμο στέλεχος του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Πρασίνων.

Μετά από ενημέρωση για τη σύνοδο της Κυριακής που είχε ο ίδιος και άλλοι ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ερωτηθείς εάν η κ. Μέρκελ προσδιόρισε το ύψος της σχεδιαζόμενης περικοπής του ελληνικού χρέους, απάντησε: «Πάνω από 50% και κάτω από 60%».

Προειδοποίηση IIF

Την ίδια ώρα, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) προειδοποίησε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με πολύχρονο αποκλεισμό από τις αγορές και η ευρωζώνη με ανεξέλεγκτη διάχυση της κρίσης εάν η οποία διαδικασία ακολουθηθεί για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν γίνει σε εθελοντική βάση, .

Ο Τσαρλς Νταλάρα του IIF επιβεβαίωσε πως παραμένει στις Βρυξέλλες, συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Το Σάββατο, το Eurogroup είχε ζητήσει από τον Βιτόριο Γκρίλι, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος, να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές.

«Υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να θεωρηθεί εθελοντική συμφωνία» προειδοποίησε ο Τσ. Νταλάρα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

«Κάθε προσέγγιση που περιλαμβάνει μονομερείς κινήσεις θα αναλογούσε με χρεοκοπία, θα απομονώσει την ελληνική οικονομία για πολλά χρόνια από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και θα δημιουργούσε ένα τεράστιο φορτίο τόσο για τον ελληνικό λαό όσο και για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους» είπε χαρακτηριστικά ο Τσ.Νταλάρα.

Προειδοποίησε δε ότι μία τέτοια διαδικασία θα προκαλούσε επίσης «έντονη διάχυση» της κρίσης στην Ευρωζώνη, με «μεγάλο κόστος για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και την αγορά εργασίας».