«Το ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο της Ελλάδας είναι οι θυσίες του ελληνικού λαού» δήλωσε προχθές ο κ. Παπανδρέου αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι «τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης».

Όπως είπε, οι αποφάσεις πρέπει να είναι καθοριστικές για να πάμε σε μία «Ευρώπη της αλληλεγγύης», καθώς καθημερινά χάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών της Ευρώπης στους θεσμούς και στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στην κοινωνική συνοχή της Ευρώπης.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει αποφασιστικές κινήσεις για να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής και να βάλει σε μια βιώσιμη βάση την οικονομία της. «Τώρα είναι η ώρα των συνολικών αποφάσεων για την Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και κατέληξε λέγοντας ότι «οι αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες είναι ιστορικές».

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, η συνάντηση του πρωθυπουργού έγινε σε πολύ καλό κλίμα, παρουσία του ιδίου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη. Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, ο Ζοζέ Μπαρόζο είπε στον Πρωθυπουργό ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος της ευρωζώνης.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν αναλυτικά για τις συζητήσεις που γίνονται στο Eurogroup, και τη λειτουργίας της task force στην Ελλάδα και για την τεχνική βοήθεια που παρέχει. Συζήτησαν τέλος για την απόφαση να μειωθεί η εθνική συμμετοχή στα επενδυτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ.