Στο μεσαιωνικό κάστρο Bouchout που βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Βοτανικού Κήπου του Βελγίου, στις βόρειες συνοικίες των Βρυξελλών, προετοιμάζεται ο Αντώνης Σαμαράς για μια νέα ευρωπαϊκή δοκιμασία, σήμερα το βράδυ, στον απόηχο και του μεγάλου «ναυαγίου» στις επαφές με τον Γιώργο Παπανδρέου. Στη Λεωφόρο Συγγρού προεξοφλούν ότι το κλίμα απόλυτης ρήξης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση έχει μεταφερθεί ήδη στα ευρωπαϊκά όργανα και θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό και το κλίμα που θα συναντήσει ο ίδιος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
Στο ιστορικό κάστρο της βελγικής πρωτεύουσας αναμένεται να παραβρεθούν η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος Πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν - και στο γαλάζιο επιτελείο εκτιμούν ότι ο γαλλογερμανικός άξονας θα πρωταγωνιστήσει σε έναν νέο γύρο έντονων πιέσεων προς τον πρόεδρο της ΝΔ. Επιτελικά στελέχη της Συγγρού αναγνωρίζουν ότι μετά την απόρριψη της πρόσκλησης για κοινή μετάβαση των κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά στις Βρυξέλλες, ο πήχυς έχει ανέβει για τον πρόεδρο της ΝΔ και η σύνοδος του ΕΛΚ αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Η ΓΡΑΜΜΗ ΑΜΥΝΑΣ. Ωστόσο, στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ αναφέρουν ότι ο ίδιος θα επιδιώξει να περάσει στην αντεπίθεση, με βασικό όπλο την «αναποτελεσματικότητα» του Μνημονίου. Κατ' ουσίαν, ο κ. Σαμαράς θα δηλώσει «δικαιωμένος» από τις εξελίξεις, προβάλλοντας εκ νέου τις ενστάσεις που είχε προβάλλει στη σύνοδο του ΕΛΚ πριν από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, ενώ θα δώσει έμφαση στην ανάγκη να μπει ένα δίχτυ προστασίας για τη μεσαία τάξη, επειδή αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» της κοινωνίας και από τις δικές της αντοχές εξαρτάται η επιτυχία κάθε προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Στο γαλάζιο επιτελείο δεν κρύβουν ότι ποντάρουν στο χαρτί της μεσαίας τάξης, καθώς σε αυτή στηρίζεται η δυναμική όλων των κεντροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη και είναι πιο εύκολο, όπως λένε τα ίδια στελέχη, να αντιληφθούν οι συμμετέχοντες στη σύνοδο του ΕΛΚ ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι οριακή». Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιμείνει ότι απαιτείται άμεσα μια άλλη «συνταγή» για το ελληνικό πρόβλημα, προεξοφλώντας την αποτυχία των νέων περικοπών και φορολογικών επιβαρύνσεων, επειδή θα οδηγήσουν σε βαθύτερη ύφεση. Με φόντο την εικόνα της μεγάλης κοινωνικής αναταραχής που εξέπεμψε η Αθήνα το προηγούμενο διήμερο, ο Σαμαράς θα κάνει λόγο για «μέτρα που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό» και τορπιλίζουν «κάθε προοπτική για έξοδο από την κρίση».
Στη ΝΔ θεωρούν ότι ένα ακόμη ισχυρό «χαρτί» στα χέρια του κ. Σαμαρά είναι πλέον και το σαφέστατο δημοσκοπικό προβάδισμα που έχει επαναφέρει το κόμμα σε τροχιά εξουσίας. Με τον τρόπο του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιδιώξει να μεταφέρει τη συζήτηση στην «επόμενη μέρα», με τον ίδιο να έχει αναλάβει την κυβερνητική ευθύνη. Με στόχο, εξάλλου, να αντικρούσει ενδεχόμενες νέες πιέσεις για πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς θα στραφεί ευθέως κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι συντηρεί μια «παραπληροφόρηση» εκτός συνόρων για τη στάση της ΝΔ. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε μεν επί της αρχής το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο, αλλά στήριξε μια σειρά από επιμέρους σημεία στις δύο συμφωνίες, ιδίως εκείνα που προωθούν διαρθρωτικές αλλαγές.

ΟΙ «ΣΥΜΜΑΧΟΙ». Στη σημερινή σύνοδο, μάλιστα, αναμένεται να επικαλεστεί ως «συμμάχους» και τους πρώην προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ και Ρομάνο Πρόντι, οι οποίοι με δημόσιες παρεμβάσεις τους τις προηγούμενες ημέρες αντιτάχθηκαν στα συνεχή μέτρα λιτότητας, τονίζοντας ότι «δεν σώζουν, αλλά σκοτώνουν την Ελλάδα». Επιτελικά στελέχη της Λεωφόρου Συγγρού άφηναν χθες να εννοηθεί ότι, ανεξάρτητα από τις όποιες πιέσεις ασκηθούν, ο κ. Σαμαράς προτίθεται από την πλευρά του να αντιμετωπίσει τη σύνοδο ως μια ευκαιρία για να τεθεί επί τάπητος το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, προσδοκώντας ότι αυτήν την κίνηση θα στηρίξουν με τις παρεμβάσεις τους αρκετοί πολιτικοί αρχηγοί, ιδίως από τον ευρωπαϊκό Νότο.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από