Την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου στήριξης προς την Ελλάδα, ύψους οκτώ δισ. ευρώ, ενέκρινε χθες το Eurogroup. Μένει τώρα να ανάψει το πράσινο φως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου η δόση να εκταμιευτεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που συνεδρίασαν χθες στις Βρυξέλλες. Ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα προτείνει να αποδεσμευτεί η δόση τον Νοέμβριο.

Στο ίδιο ανακοινωθέν αναφέρεται ακόμη ότι για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα υπάρξει και δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα, δηλαδή ένα νέο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης με παράλληλη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εγκαταλείπεται η συμφωνία της 21ης Ιουλίου που προέβλεπε κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 21% και τώρα θα επιδιωχθεί να αυξηθεί το ποσοστό αυτό.

Θετικό βήμα που προέρχεται ως συνέχεια της υπερψήφισης από τη Βουλή του πολυνομοσχεδίου χαρακτήρισε με ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος την απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της έκτης δόσης, ενώ αφήνει αιχμές κατά της ΝΔ λέγοντας ότι η οικονομία «υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες μιας βαθιάς μακροχρόνιας ύφεσης, η οποία άρχισε το 2009, πριν γίνει αντιληπτό από όλους όσους έπρεπε…». Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup, «χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για δημοσιονομική προσαρμογή, οι οποίες επιτρέπουν την εκπλήρωση των στόχων για το 2012 και ειδικότερα τα μέτρα που εγκρίθηκαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει μεγαλύτερη πρόοδο στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων».