Η οικογένεια Κουάντ, μια από τις πλουσιότερες στη Γερμανία, εμπόδιζε επί χρόνια την έρευνα για το παρελθόν της. Μέχρις ότου ένα ντοκιμαντέρ αποκάλυψε τη σκοτεινή πηγή του πλούτου της – το Γ’ Ράιχ αποτέλεσε το στήριγμα για τη δημιουργία της αυτοκρατορίας των ιδιοκτητών της BMW.

Ο συνολικός πλούτος των Κουάντ υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 23 δισ. ευρώ. Η ηθική χρεοκοπία της Γερμανίας μεταξύ 1933 και 1945 δεν τους οδήγησε σε οικονομική κατάρρευση. Το αντίθετο, μάλιστα. Οπως αποκαλύπτει η οικογενειακή βιογραφία που παρουσιάστηκε την Δευτέρα στο Μόναχο από τον Γιοακίμ Σόλτισεκ, στα 12 χρόνια του Ναζισμού είχαν την απόλυτη υποστήριξη του καθεστώτος γεγονός που βοήθησε τους Κουάντ να φτιάξουν ολόκληρη αυτοκρατορία. Η κυκλοφορία της βιογραφίας αυτής είναι άλλο ένα δείγμα ότι οι Γερμανοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν κατάματα το παρελθόν τους.

Ο Γκίντερ και ο Χέρμπερτ Κουάντ, Ναζί πατέρας και γιος, συμμετείχαν με πάθος στην πολεμική προσπάθεια του Χίτλερ και τη λεηλασία των εβραϊκών περιουσιακών στοιχείων. Η Deutsche Bank, για παράδειγμα, πήρε με συνοπτικές διαδικασίες υπό τον έλεγχό της την τράπεζα του Βερολίνου Mendelssohn. Ο Σόλτισεκ, καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, πιστεύει ότι ο Ναζισμός των Κουάντ ήταν «οπορτουνιστικός». Ο Γκούντερ ήδη πλούσιος, έλαβε σοβαρά υπόψη του την αυθαιρεσία της δικτατορίας και «συνειδητά αποφάσισε να επωφεληθεί από αυτό». Κάπως έτσι, οι μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις στάθηκαν στο πλευρό του Χίτλερ. «Οι Κουάντ έγιναν μέρος του καθεστώτος», γεγονός που τους επέτρεψε να αρπάξουν το εργοστάσιο του εβραίου Χένρι Πελς το 1937 ενώ επαγρυπνούσαν για κάθε ευκαιρία. Το εργοστάσιο μπαταριών AFA (τώρα Varta) στο Αννόβερο επωφελήθηκε από όσους βρίσκονταν σε στρατόπεδο εργασίας ενώ εκεί κατασκευάστηκαν και εξαρτήματα για τον στόλο των υποβρυχίων V-2. Ο Γκίντερ Κουάντ παρασημοφορήθηκε και χαρακτηρίσθηκε «wehrwirtschaftsfuhrer» (ηγέτης της αμυντικής βιομηχανίας).

Μετά τον πόλεμο, ο Γκίντερ ισχυρίσθηκε ότι ήταν «ορκισμένος εχθρός» του Γιόζεφ Γκέμπελς. Φίλοι δεν ήταν βέβαια, αφού ο υπουργός Προπαγάνδας παντρεύτηκε την πρώην σύζυγό του Μάγδα το 1931. Πήρε τον γιο του Χάραλντ για να τον μεγαλώσει μαζί με τα έξι παιδιά του, ευτυχώς όμως ήταν αιχμάλωτος των Βρετανών όταν ο Γιόζεφ και η Μάγδα Γκέμπελς δηλητηρίασαν τα υπόλοιπα παιδιά για να μη δουν την κατάρρευση του Γ’ Ράιχ.