Στα δύσκολα, όποιος γνωρίζει να φτιάχνει κάτι με τα χέρια του είναι κερδισμένος. Το «Φτιάξ’ το μόνος σου» κάνει εμφάνιση στην Αθήνα. Με ολίγη τέχνη (ως μέρος του προγράμματος Remap3), αρκετή επικοινωνία μεταξύ παλιών και νέων κατοίκων σε επίπεδο γειτονιάς και με οφέλη από την παράδοση μαθημάτων για εξάσκηση σε διαφορετικές τεχνικές. Κέντημα, βελονάκι, ράψιμο, ξυλουργική, λουστράρισμα και άλλες μικροκατασκευές είναι οι σύνδεσμοι αυτής της τάσης για πρακτικές και φθηνές λύσεις. Ετσι όπως τις οργανώνουν μία γκαλερί του Κεραμεικού, ένας πολυχώρος στην Πλατεία Βικτωρίας.

Τα Σαββατοκύριακα στην οδό Παραμυθιάς 6, στον Κεραμεικό, ο χώρος εκδηλώσεων και τέχνης «Frawn Tails» διοργανώνει τα εργαστήρια «Μάθε τέχνη κι άσ’ τηνε». Καλεσμένοι οι παλιοί κάτοικοι της περιοχής του Μεταξουργείου και του Κεραμεικού οι οποίοι μοιράζονται αφιλοκερδώς τα μυστικά της δουλειάς τους με κάθε ενδιαφερόμενο. Από επιδιορθώσεις ρούχων έως επισκευές επίπλων. Παλιοί τεχνίτες που κατέχουν τη γνώση της ραφής, της ψαθοπλεκτικής, της επιπλοποιίας και οι οποίοι διατηρούσαν τα εργαστήρια και τα μαγαζιά τους στην περιοχή, γίνονται «δάσκαλοι».

«Η ιδέα ήταν να παρουσιάσουμε σε ένα κοινό ερασιτεχνών κάποιες από τις επαγγελματικές ασχολίες που σήμερα είναι υπό εξαφάνιση και οι οποίες έδιναν χαρακτήρα στην γειτονιά του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου. Ξεκινήσαμε από τη Λέσχη Φιλίας (πρώην ΚΑΠΗ) αναζητώντας τους τεχνίτες που θα δέχονταν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα. Φυσικά ήταν καχύποπτοι και αρχικά αρνητικοί. Ομως μία από τις κυρίες δέχτηκε κι έτσι ξεκινήσαμε με πλέξιμο και βελονάκι», λέει η Μαριάννα Χριστοφή της τετραμελούς ομάδας των συνιδρυτριών του «Frawn Tails».

Το εγχείρημα ξεκίνησε στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος Remap3. Ο κόσμος συγκεντρώθηκε, το μάθημα άρχισε και θα συνεχιστεί εμπλουτισμένο και με άλλες ειδικότητες: κεραμική, ξυλουργικές εργασίες, ταπετσαρίες επίπλων. Η είσοδος παραμένει ελεύθερη.