Καταδικαστική «ετυμηγορία» για όσα είπε ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για τη Δικαιοσύνη εξέδωσαν χθες ομόφωνα οι εισαγγελείς του Εφετείου της Αθήνας, οι οποίοι δηλώνουν ότι στηρίζουν τις αποφάσεις που έχουν λάβει οι εκπρόσωποι των Ενώσεών τους να κατεβαίνουν από τις έδρες των δικαστηρίων μετά τις δώδεκα το μεσημέρι.

Στην απάντησή τους χωρίς να τον κατονομάζουν, δείχνουν ευθέως προς τον Πρωθυπουργό και χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα επιστρέφουν στους «μειωτικούς και απαξιωτικούς» – κατά τους εισαγγελείς – χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε ακόμη και να θεωρηθούν «προσπάθεια επικυριαρχίας της εκτελεστικής εξουσίας στη Δικαιοσύνη».

«Ομόφωνα η Ολομέλεια της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών αποφάσισε ότι οι δημόσιες επικρίσεις, οι μειωτικοί και απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί από δημόσιους και άλλους παράγοντες εναντίον των δικαστικών λειτουργών, μπορεί να εκληφθούν ως απόπειρα επηρεασμού και ενέχουν επέμβαση στην προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών, γι’ αυτό και είναι καταδικαστέες», αναφέρουν στο ομόφωνο ψήφισμά τους οι εισαγγελείς που υπηρετούν στο Εφετείο.

Θέτοντας μάλιστα ως όριο το Σύνταγμα και την κατοχυρωμένη διάκριση των εξουσιών στέλνουν το δικό τους μήνυμα, προσθέτοντας πως οι επίμαχοι χαρακτηρισμοί «είναι ενδεχόμενο να προκαλέσουν την εντύπωση ότι στοχεύουν στην επικυριαρχία της εκτελεστικής εξουσίας πάνω στη Δικαιοσύνη, πράγμα συνταγματικά ανεπίτρεπτο. Εκδηλώσεις αποδοκιμασίας και μειωτικοί χαρακτηρισμοί δεν έχουν θέση σε μια δικαιοκρατούμενη Πολιτεία».

«Σε κάθε περίπτωση», καταλήγουν, «οι επιθέσεις αυτές και τυχόν άλλες δεν επηρεάζουν τη συντεταγμένη Δικαιοσύνη και δεν θα μας εμποδίσουν να υπερασπιζόμεθα το δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά το Σύνταγμα και τους νόμους».

Οι εισαγγελείς Εφετών Αθηνών μάλιστα απερίφραστα δηλώνουν ότι «στηρίζουμε τις αποφάσεις της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος και της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων», τις οποίες ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει χαρακτηρίσει «ωμή παραβίαση του Συντάγματος», ενώ και στο Δικαστικό Σώμα έχουν καταγραφεί διαφορετικές απόψεις για τις μορφές των κινητοποιήσεων. Οι εισαγγελείς επισημαίνουν ότι «οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν ήδη συνεισφέρει τον οβολό τους συμμετέχοντας στις θυσίες του ελληνικού λαού στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η πατρίδα, με περικοπή των αποδοχών μας σε ποσοστό 38,5%».

Καθοριστική για την περαιτέρω στάση τους θα είναι η συνάντηση που έχουν ζητήσει, μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ως μόνου αρμόδιου να τους δώσει απαντήσεις για το θέμα της καταβολής των αναδρομικών τους και το ενδεχόμενο ψαλίδι στις αποδοχές τους.