Ξεμένουν μέρα με την ημέρα οι νησιώτες από τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας τουλάχιστον έως τις έξι το πρωί της Κυριακής, αφού η απεργία της ΠΝΟ παρατάθηκε για τρίτο 48ωρο.
Ηδη, σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπως και στις Κυκλάδες και το Βόρειο Αιγαίο. Στην Κρήτη έχει μπλοκάρει η μεταφορά της αγροτικής παραγωγής εκτός του νησιού, τόσο προς τις εγχώριες αγορές όσο και προς το εξωτερικό. Στη Λέσβο ήδη έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται ελλείψεις σε τρόφιμα και ευαίσθητα αγαθά όπως είναι το φρέσκο γάλα και τα οπωροκηπευτικά.

Στα Δωδεκάνησα. Ελλείψεις παρουσιάζονται στα Δωδεκάνησα εξαιτίας της συνεχόμενης απεργίας στα πλοία. Αύριο συμπληρώνεται μία εβδομάδα από την ημέρα που κατέπλευσε το τελευταίο πλοίο της γραμμής στη Ρόδο, ενώ μικρά νησιά όπως το Καστελλόριζο, η Σύμη, η Τήλος, η Χάλκη βρίσκονται στην απομόνωση εδώ και δέκα ημέρες. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση μερικές ημέρες ακόμη, είναι ενδεχόμενο να καταφύγουμε στις απέναντι τουρκικές ακτές για να προμηθευτούμε τρόφιμα», δήλωσε ο δήμαρχος του Καστελλόριζου Παύλος Πανηγύρης.
Εξίσου σοβαρά είναι τα προβλήματα στη Σύμη όπου όπως λέει ο δήμαρχος του νησιού Λευτέρης Παπακαλοδούκας, «εδώ και πολλές ημέρες δεν υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά». Ιδιαίτερα δοκιμάζονται και η Κάσος, η Κάρπαθος και η Χάλκη που συνδέονται ακτοπλοϊκά με την Κρήτη από όπου γίνεται κυρίως ο εφοδιασμός τους, δεδομένου ότι έχει να προσεγγίσει πλοίο πολλές ημέρες.
Μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζεται στα νησιά λόγω της έλλειψης καυσίμων. Ειδικά στη Ρόδο όλα τα πρατήρια καυσίμων παραμένουν κλειστά. Ετσι έχουν ακινητοποιηθεί πολλά αυτοκίνητα, μεταξύ αυτών και τουριστικά λεωφορεία, με συνέπεια να είναι δύσκολη η μετακίνηση των χιλιάδων ξένων επισκεπτών στο νησί.

Στις Κυκλάδες. «Εχουμε να δούμε πλοίο της γραμμής από την περασμένη Κυριακή», λέει στα «NEA» ο δήμαρχος της Μυκόνου Αθανάσιος Κουσαθανάς-Μέγας. «Αρχίζουν πλέον και εξαντλούνται οι βασικές προμήθειες καθώς εξυπηρετούμαστε από Πειραιά και Ραφήνα. Λαχανικά, για παράδειγμα, δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα. Τουλάχιστον έρχονται τα φάρμακα αεροπορικώς».
«Νιώθουμε σαν ναυαγοί στο νησί μας», λέει με τη σειρά του ο δήμαρχος της Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης. «Ούτε να φύγει ούτε να έρθει μπορεί κανείς. Για τα νησιά θα έπρεπε να λαμβάνεται η ανάλογη μέριμνα ώστε να μην παραμένουν τόσες μέρες αποκλεισμένα».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από