Καθοριστικής σημασίας ήταν η ελληνική συμμετοχή και στο συνέδριο για τη διαμόρφωση της ατζέντας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum).

Στο συνέδριο τα θέματα αφορούσαν την προσβασιμότητα των επισκεπτών από τις αναπτυσσόμενες αγορές (VISA κ.ά.). Οι διαδικασίες που προβλέπονται από την εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός ευρωπαϊκού θεσμού που δεν επιτυγχάνει πλέον τον στόχο για τον οποίο δημιουργήθηκε, ενώ προκαλεί σοβαρές παράπλευρες απώλειες σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό.

«Είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουν όλοι οι εταίροι μας ότι η Συνθήκη δεν επιτυγχάνει την καταπολέμηση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης», τονίζει ο κ. Γερουλάνος και εξηγεί: «Σε ελάχιστες περιπτώσεις οι λαθρομετανάστες κάνουν αίτηση για τη χορήγηση θεώρησης στο προξενείο.

Ορθώνει, όμως, σημαντικά εμπόδια και προβλήματα στο να επισκεφθούν τουρίστες τη χώρα μας, τουρίστες με αξιόλογη αγοραστική δύναμη χωρίς καμία πρόθεση να παραμείνουν. Αυτό προσπαθούμε να το αλλάξουμε».