Μια πρώτη ομάδα 477 παλαιστίνιων κρατουμένων απελευθερώθηκαν στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας λίγο μετά την ανακοίνωση πως ο Γκιλάντ Σαλίτ μεταφέρθηκε στο Ισραήλ. Περισσότεροι από τους μισούς ήταν καταδικασμένοι σε ποινές ισόβιας κάθειρξης για επιθέσεις ή απόπειρες κατά του εβραϊκού κράτους. Από τους κρατουμένους αυτούς, σε 133 επετράπη να επιστρέψουν στα σπίτια τους, στη Λωρίδα της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς, 117 επέστρεψαν στις κατεχόμενες και τις παλαιστινιακές περιοχές της Δυτικής Οχθης και 15 στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι υπόλοιποι 204, οι οποίοι θεωρούνται από το Ισραήλ οι πιο επικίνδυνοι, απελάθηκαν από τη Δυτική Οχθη, είτε προς τη Γάζα (164) είτε προς το εξωτερικό (40).

Οι περίπου 300 κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας μπήκαν με λεωφορείο στον παλαιστινιακό θύλακο από τον σταθμό διέλευσης της Ράφα. Στη συνέχεια οδηγήθηκαν στην πόλη της Γάζας, όπου τους υποδέχθηκε ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, αγκαλιάζοντάς τους έναν-έναν την ώρα που κατέβαιναν από το λεωφορείο. Διακόσιες χιλιάδες Παλαιστίνιοι τους επιφύλαξαν θριαμβευτική υποδοχή και τους έραναν με λουλούδια. «Ο λαός θέλει ένα νέο Γκιλάντ, ο λαός θέλει ένα νέο Γκιλάντ», φώναζαν μερικοί απ’ αυτούς.

Σκηνές ενθουσιασμού εκτυλίχθηκαν και στη Ραμάλα, στη Δυτική Οχθη. Οι 117 απελευθερωθέντες κρατούμενοι συγκεντρώθηκαν στη Μουκάτα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, και χαιρετίστηκαν από τον παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος απέτισε φόρο τιμής στις «θυσίες και στις προσπάθειες των κρατουμένων». Εγιναν δεκτοί ως ήρωες από πολλές χιλιάδες Παλαιστίνιους, που κουνούσαν σημαίες και τους επευφημούσαν. «Ευχαριστώ την αντίσταση της Χαμάς. Με απερίγραπτη χαρά ξαναβρίσκω την οικογένειά μου έπειτα από δεκαεπτά χρόνια που πέρασα σε μια ισραηλινή φυλακή», είπε ο Σαλμάν Αμπού Εέντ, μέλος του στρατιωτικού κλάδου του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια. «Είναι σαν να γίνεται πραγματικότητα ένα όνειρο, μπορώ επιτέλους να τον σφίξω στην αγκαλιά μου και η κόρη μας θα μπορέσει και πάλι να έχει έναν πατέρα», πρόσθεσε η σύζυγός του, η Ματζίντα.