Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, προχθές το βράδυ, με δυσκολία έδωσαν τα χέρια για τον τυπικό χαιρετισμό μπροστά στις κάμερες. Η αμηχανία του Γιώργου Παπανδρέου και ο εκνευρισμός του Αντώνη Σαμαρά φανέρωναν ότι δεν υπήρχε διάθεση για ουσιαστική συζήτηση. Τα όσα συνέβησαν σηματοδοτούν μια νέα περίοδο μεγάλης όξυνσης – και έλλειψης εμπιστοσύνης – στις σχέσεις των δύο ανδρών. Σε λιγότερο από μισή ώρα ο πρόεδρος της ΝΔ – «πυρ και μανία», όπως λένε στενοί συνεργάτες του – είχε πάρει τον δρόμο της επιστροφής στη Λεωφόρο Συγγρού, για να καταγγείλει τον Πρωθυπουργό ότι «τορπιλίζει την εθνική ομοψυχία στην πράξη». Νωρίτερα είχε διαμηνύσει στον κ. Παπανδρέου ότι σκέφτηκε να ακυρώσει τη συνάντηση, επικαλούμενος το «απίστευτο υβρεολόγιο» του Πρωθυπουργού εις βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

«ΘΑ ΦΥΓΩ». «Ηρθα να ακούσω τι έχεις να πεις και να φύγω», φέρεται ότι είπε ο κ. Σαμαράς όταν έκλεισαν οι πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή.

«Αυτά είναι προσχηματικά και υπεκφυγές. Η ομιλία μου στους βουλευτές ήταν πολιτική κι επιπλέον δεν εμπεριείχε ούτε μία ονομαστική αναφορά για εσένα», εμφανίζεται ότι απάντησε ο κ. Παπανδρέου. Η νύχτα έκλεισε με μια δημόσια αναγγελία του κ. Σαμαρά ότι δύσκολα θα υπάρξουν επόμενα κεφάλαια στον διάλογο κορυφής: «Με κάποιον που βρίσκεται σε πανικό και καθυβρίζει τους πάντες δεν έχω να πω τίποτα».

Το κλίμα χθες έγινε ακόμη χειρότερο. Και επιβεβαιώθηκε από την οξύτητα που σημάδεψε την τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και από την ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων ανάμεσα στους δύο εκπροσώπους Ηλία Μόσιαλο και Γιάννη Μιχελάκη, με αφορμή την πρόσκληση του κ. Παπανδρέου στον κ. Σαμαρά για κοινή μετάβαση στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η πρόσκληση διαβιβάστηκε προχθές το βράδυ και χθες ο Πρωθυπουργός ανέμενε την απάντηση του προέδρου της ΝΔ. Από τη Λεωφόρο Συγγρού επιμένουν ότι το ζήτημα ανέκυψε χθες και δεν ετέθη στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο αρχηγών. Για το ποιος «ψεύδεται» οι αλληλοκατηγορίες δίνουν και παίρνουν, αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που έβαλε τη σφραγίδα στη μεγάλη ρήξη κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Θέλω να σου προτείνω να πάμε μαζί στις Βρυξέλλες και να έχουμε κοινή στάση και δράση», φέρεται ότι ζήτησε ο κ. Παπανδρέου, για να ακολουθήσει η έκρηξη του κ. Σαμαρά – που κατά το κυβερνητικό επιτελείο δείχνει ότι η άρνησή του στην πρωθυπουργική πρόσκληση (την οποία πάντως είχαν προαναγγείλει «ΤΑ ΝΕΑ») ήταν προειλημμένη.

«Τι ζητάς, κύριε Παπανδρέου; Τι εθνική γραμμή έχεις; Μήπως μου παρουσίασες χθες κάποια «εθνική γραμμή» που θέλεις να υπερασπιστούμε μαζί; Είναι δυνατόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δεσμεύσει όλη τη χώρα σε κάτι που δεν ξέρει; Μήπως έχουμε συμφωνήσει σε κάτι; Εδώ ούτε με τους υπουργούς σου δεν έχεις κοινές θέσεις και διαφωνείτε μεταξύ σας για την οικονομική πολιτική σου. Εδώ δεν έχεις δώσει καν στην αντιπολίτευση ούτε τις επιστολές που έστειλες στο ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι ζητήσαμε να τις δούμε. Είναι δυνατό να νομιμοποιήσω αυτά που δεν ξέρω; Και πώς μπορώ να ξέρω τι έχεις συμφωνήσει στο παρασκήνιο;», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με το γαλάζιο επιτελείο, σε μια οργισμένη αντίδραση – σχεδόν μονόλογο – που είχε και συνέχεια: «Θα πάω, λοιπόν, στις Βρυξέλλες. Αλλά όχι μαζί σου. Δεν βοηθιέται έτσι η χώρα… Η δημοκρατία πρέπει να έχει εναλλακτικές λύσεις. Δεν μπορεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάψει την προοπτική της χώρας για μια άλλη λύση. Αν ίσχυε αυτό που είπες χθες, ότι «γυρίζει», τάχα, «ο Σαμαράς και σε συκοφαντεί», τότε τι θέλεις μαζί σου έναν συκοφάντη;».

ΤΟ… ΓΟΥΔΗ. Εξάλλου, τόσο στην προχθεσινή όσο και στη χθεσινή συζήτηση έγινε αναφορά και στις απειλές για το… «Γουδή» και τους «εθνικούς μειοδότες», με τον Πρωθυπουργό να ζητεί από τον κ. Σαμαρά να καταδικάσει όσα στελέχη του λειτουργούν διχαστικά για την ελληνική κοινωνία. Ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή της ΝΔ στο σκηνικό των απειλών και «φωτογράφισε» ως υποκινητή τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη.

Δίνοντας συνέχεια στο ίδιο ζήτημα, που επίσης φαίνεται ότι έχει μπει ανάμεσα στους κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά, από τη Λεωφόρο Συγγρού παρέπεμπαν και σε πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, που προειδοποιούσε ότι εάν η κυβέρνηση αποτύχει την περιμένει ένα «Γουδή» στη Βουλή.