Σε ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης μπορούν να ενταχθούν οι υπερχρεωμένοι δήμοι. Η υπαγωγή τους μπορεί να γίνει με την προϋπόθεση ότι οι ετήσιες υποχρεώσεις τους σε τοκοχρεολύσια υπερβαίνουν το 20% των τακτικών τους εσόδων ή το συνολικό χρέος τους υπερβαίνει το σύνολο των τακτικών τους εσόδων. Μπορούν επίσης να ενταχθούν δήμοι οι οποίοι έχουν αδυναμία κατάρτισης ισοσκελισμένου προϋπολογισμού λόγω ανεπάρκειας εσόδων για την κάλυψη των ανεξόφλητων υποχρεώσεων τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης των δανειακών υποχρεώσεων των ΟΤΑ από χορηγηθέντα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και προβλέπεται διακανονισμός των ληξιπρόθεσμων χρεών τους προς ιδιώτες. Ακόμη, τους δίνεται πρόσβαση στον Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης προς κάλυψη του κόστους επιτοκίου των δανείων τους και των χρεολυσίων για συγκεκριμένο διάστημα.

Στα πλαίσια του προγράμματος, οι δήμοι έχουν την υποχρέωση να συντάξουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στο οικονομικό έτος 2012 με παράλληλη μείωση του μισθολογικού κόστους, με μετατάξεις υπαλλήλων σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και δήμους. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος εξυγίανσης, δεν μπορεί να ξεπερνά την τετραετία.