Η κρίσιμη ώρα πλησιάζει. Οι ισχυροί της Ευρώπης αποφασίζουν χωρίς εμάς για εμάς. Η χώρα βρίσκεται μερικά 24ωρα πριν από την ετυμηγορία της γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Μέρκελ και του γάλλου Προέδρου Ν. Σαρκοζί, οι οποίοι έπειτα από πολύμηνες διαφωνίες και συγκρούσεις για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος κατέληξαν σε συμφωνία, σχέδιο της οποίας θα καταθέσουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής την προσεχή Κυριακή ώστε όλα να έχουν τελειώσει μέχρι τις 3 Νοεμβρίου οπότε συνεδριάζει το G2O. Την πρώτη γεύση έδωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είπε ότι το κούρεμα του χρέους θα είναι μεγαλύτερο του 21% που αποφασίστηκε τον Ιούλιο. Οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι ήδη γράφονται οι τελευταίες λεπτομέρειες της κοινής απόφασης, για την οποία ο γαλλογερμανικός άξονας δεν θα δεχθεί αμφισβητήσεις.

Με άλλα λόγια, ο χρόνος των διαβουλεύσεων έχει παρέλθει και οι εταίροι μας με απόλυτο τρόπο θα πουν: αυτά σας δίνουμε, αυτά σας ζητάμε για να παραμείνετε στη ευρωζώνη και η απόφασή μας δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Η λύση, όσα νέα στοιχεία και αν περιέχει, σε κάθε περίπτωση θα είναι επώδυνη, σκληρή και θα δοκιμάσει τα προσεχή χρόνια τις αντοχές της κοινωνίας μας. Δυστυχώς όμως εδώ που έφθασαν τα πράγματα αποτελεί μονόδρομο τον οποίο εάν αποφασίσουμε ως χώρα ότι δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε, μπαίνουμε στο δύσβατο μονοπάτι που οδηγεί άμεσα στη δραχμή και την εξαθλίωση.

ΔΙΑΛΥΣΗ. Στο εσωτερικό μέτωπο τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Η Δημόσια Διοίκηση βρίσκεται σε πλήρη διάλυση, το κράτος παραλύει καθημερινά. Αυτή η εβδομάδα θα είναι γολγοθάς για εκείνους που ζουν και εργάζονται στα αστικά κέντρα. Δεκάδες κλάδοι με πρώτους τους τελωνειακούς απεργούν ενώ η κορύφωση έρχεται την Τετάρτη – Πέμπτη με την 48ωρη απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Στον δρόμο των κινητοποιήσεων ακολουθούν και οι δικαστές, με όλα όσα συνεπάγεται αυτό για την απονομή της δικαιοσύνης σε μια στιγμή που η εγκληματικότητα καλπάζει και η ανομία διευρύνεται. Στον χορό μπήκε για τα καλά και η Εκκλησία. Οι ιεράρχες παρεμβαίνουν από άμβωνος ευθέως στην πολιτική ολοκληρώνοντας το κομφούζιο. Το αποτέλεσμα είναι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών να βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση καθώς δέχεται αντιφατικά μηνύματα από διαφορετικές κατευθύνσεις.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ. Μέσα σ’ αυτή τη ζοφερή ατμόσφαιρα τρεις υπουργοί, η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιάννης Ραγκούσης, ξάφνιασαν με μια κοινή επιστολή – μανιφέστο στην οποία εκφράζουν την αγωνία τους για την πορεία της χώρας και καλούν τους πολίτες σε συστράτευση. Καταγγέλλουν ανοιχτά τις συντεχνίες και όσους εντός κι εκτός του κόμματος φρενάρουν τις ανατροπές που είναι αναγκαίες ώστε η χώρα να παραμείνει όρθια. Η πρωτοβουλία των τριών, πάντως, άναψε φωτιές στο ΠΑΣΟΚ ενώ πολλοί προεξοφλούν ότι οι κορυφαίοι υπουργοί – παρ’ ότι στηρίζουν τον Πρωθυπουργό – παίρνουν θέση για την «επόμενη μέρα».