Σε συνέντευξή του προς την εκπομπή Berlin Direkt του καναλιού ARD, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι «η μείωση του ελληνικού χρέους θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερη από εκείνη που αποφασίστηκε το καλοκαίρι».

Ο Γερμανός υπουργός διευκρίνισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για τις λεπτομέρειες του συνολικού πακέτου, το οποίο ίσως να μην είναι έτοιμο από κάθε άποψη μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 23 Οκτωβρίου.

Η λύση για την Ελλάδα θα είναι πάντως ένα τμήμα του συνολικού αυτού πακέτου που θα εγκρίνουν οι ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

«Επιδιώκουμε, εφόσον είναι δυνατόν, μια συμφωνία με τις τράπεζες», είπε ο γερμανός υπουργός, διευκρινίζοντας ότι «η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να είναι τόσο υψηλή ώστε να διασφαλίζει μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα».

Στο μεταξύ, την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγή της Συνθήκης, ώστε να μην επιτρέπεται σε ένα κράτος – μέλος να αποσταθεροποιεί ολόκληρη την Ένωση, εξέφρασε σήμερα ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κέντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης ζήτησε ισχυρότερη διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη.

Μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ τόνισε: «Κατά την άποψή μου είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί η Συνθήκη, ώστε να μην μπορεί ένα κράτος – μέλος να δημιουργεί προβλήματα σε όλους τους άλλους».

Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει κατάργηση του βέτο, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ παρατήρησε: «Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να είναι κανείς σε θέση να επιβάλει αποφάσεις».

Ο Τρισέ τόνισε την ανάγκη να εφαρμόζονται με αυστηρότητα οι κανόνες που προβλέπει η Συνθήκη, ακόμη κι αν αυτή δεν αλλάξει.

Όλες οι ανεπτυγμένες χώρες υπέστησαν πλήγμα από την κρίση, αλλά το ειδικότερο πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι μερικές χώρες δεν σεβάστηκαν τους κανόνες της Συνθήκης, παρατήρησε.

«Δεν έχουμε ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, δεν έχουμε πολιτική ενοποίηση, γιαυτό πρέπει να σεβόμαστε απολύτως τους περιορισμούς και τους κοινούς κανόνες ελέγχου που υπάρχουν στην Ευρωζώνη» επισήμανε ο Τρισέ και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα της Ευρώπης έγκειται στο ζήτημα του ελέγχου και της διακυβέρνησης εντός της Ευρωζώνης.

Ο Τρισέ, του οποίου η θητεία ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα, ζήτησε από τους ηγέτες της Ένωσης να προχωρήσουν με καθαρά βήματα για να αντιμετωπίσουν την κρίση που πλήττει την Ευρωζώνη.