Νέα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες, είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο έντεκα πολιτών και εννέα στρατιωτών.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι οι νεκροί από την έναρξη της εξέγερσης ξεπέρασαν τους 3.000, ενώ ο Μπασάρ αλ Άσαντ υποστηρίζει ότι «τα δύσκολα πέρασαν». Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, επέβαλε νέες κυρώσεις στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Χθες, ξέσπασαν ταραχές τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα της χώρας. Δέκα πολίτες έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Ιντλίμπ, στα βόρεια της Συρίας, όταν στρατιώτες εισέβαλαν στην πόλη Μπινίς.

Στα νότια, στην πόλη Χααρά της επαρχίας Ντεραά, σκοτώθηκαν έξι στρατιώτες, δύο αντικαθεστωτικοί -πρώην μέλη του στρατού που λιποτάκτησαν- και ένας πολίτης. Άλλος ένας στρατιώτης έχασε την ζωή του σε συγκρούσεις στην πόλη Χομς.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Συρία αμφισβητεί τα στοιχεία αυτά, υποστηρίζοντας ότι στην πόλη Μπινίς έχασαν τη ζωή τους 25 στρατιώτες του καθεστώτος.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι προειδοποίησε ότι η «ανελέητη καταστολή» των διαδηλώσεων μπορεί να οδηγήσει σε έναν γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο.

Σύμφωνα με την Πιλάι, μεταξύ των χιλιάδων νεκρών είναι τουλάχιστον 187 παιδιά, ενώ μόνο τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 100 άνθρωποι.

«Εναπόκειται στη διεθνή κοινότητα να δράσει συλλογικά, πριν η ανελέητη καταστολή και οι δολοφονίες προκαλέσουν έναν γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο στη χώρα», δήλωσε η Πιλάι.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει σειρά κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος και έχουν προωθήσει σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την επιβολή κυρώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη. Η προσπάθεια αυτή όμως έχει πέσει στο κενό, καθώς σε πρόσφατη συνεδρίαση στο συμβούλιο, Κίνα και Ρωσία μπλόκαραν το ψήφισμα, ασκώντας βέτο.

Εντείνοντας τις πιέσεις της στο καθεστώς Άσαντ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε επιβάλει κυρώσεις και στη μεγαλύτερη κρατική τράπεζα στη χώρα, παρακρατώντας τα ξένα αποθεματικά της που σύμφωνα με τραπεζίτες ανέρχονταν, στην αρχή του 2011, σε 17 δισ. δολάρια.