Ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου, Κόμπι Μπράιαντ, πολιορκείται ακόμα από τη Βίρτους Μπολόνια. Ο πρόεδρος της ιστορικής ομάδας Κλάουντιο Σαμπατίνι είχε κάνει μυθική πρόταση στον παίκτη για να παίξει 40 μέρες στην Μπολόνια αντί του ποσού των 3,5 εκατ. δολαρίων, ενώ τώρα δίνει 2 εκατομμύρια δολάρια για ένα και μόνο παιχνίδι(!) το οποίο θα ονομαζόταν «Η νύχτα του Κόμπι». Ομως ακόμα παραμένει όνειρο, ενώ ο Γάλλος Τόνι Πάρκερ αποτελεί ίσως την πιο χαρακτηριστική περίπτωση από τους NBAers που ήρθαν στην Ευρώπη. Δεν είναι για αρπαχτή, αντιθέτως θα του κοστίσει κιόλας(!) η αγάπη του για τη Βιλερμπάν όπου θα αμείβεται με 1.500 ευρώ τον μήνα (το συμβόλαιό του με τους Σαν Αντόνιο Σπερς θα του αποφέρει 27,5 εκατ. δολάρια μέχρι το 2015). Αυτά τα λεφτά ενδέχεται να τα προσφέρει σε φιλανθρωπικό σκοπό, ενώ θα πληρώσει από την τσέπη του το συμβόλαιο για την ασφάλειά του σε περίπτωση τραυματισμού (190.000 ευρώ), τη στιγμή που αν μείνει μέχρι τον Δεκέμβριο θα εισπράξει από τη γαλλική ομάδα 4.500 ευρώ!

Μια ανάλογη περίπτωση είναι ο συμπατριώτης του, Μορίς Ντιό, της Σάρλοτ, που επέλεξε να παίξει στην ομάδα όπου είναι μέτοχος(!) την Μπορντό, στην Α2 Γαλλίας, χωρίς φυσικά αμοιβή.

Οι ισπανοί αδελφοί Πάου και Μαρκ Γκασόλ προπονούνται με την Μπαρτσελόνα, με τον πρώτο να έχει πληρώσει (όπως ο Πάρκερ) το ασφαλιστικό συμβόλαιο και τον δεύτερο ως φρι έιτζεντ να έχει δικαίωμα να μείνει στην Ευρώπη.

Ο Ρώσος Αντρέι Κιριλένκο, των Γιούτα Τζαζ, υπέγραψε για τρία χρόνια στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και θα μείνει αφού ήταν πλέον ελεύθερος (σε φιλανθρωπικό ίδρυμα η αμοιβή του). Μεγάλο όνομα και ο Ισπανός Ρούντι Φερνάντεθ που από το Ντάλας πήγε στη Ρεάλ Μαδρίτης για τρία χρόνια (δεσμεύτηκε ότι θα μείνει σίγουρα τα άλλα δύο).

Ανάλογοι «πατριώτες» είναι ο Ιταλός Γκαλινάρι (Ολύμπια Μιλάνο από Ντένβερ), ο Γάλλος Μπατούμ (Νανσί από Πόρτλαντ), ο Βραζιλιάνος Μπαρμπόσα (Φλαμένγκο από Τορόντο), ο Ρώσος Μοζγκόφ (Κίμκι από Ντένβερ) και φυσικά ο Μαυροβούνιος Πέκοβιτς (Παρτιζάν από Μινεσότα). Γνωστά ονόματα και ο Σέρβος Κρίστιτς (θα μείνει ΤΣΣΚΑ από Σέλτικς), ο Αυστραλός Αντερσεν (Σιένα, ελεύθερος από Νέα Ορλεάνη) και ο Αμερικανός Φάρμαρ (δύο φορές πρωταθλητής με τους Λέικερς) από Νιου Τζέρσεϊ στη Μακάμπι.