«Πάμε με διάθεση αποκλιμάκωσης» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΕ Μπαλασόπουλος, παρότι χθες η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των εργαζόμενων στην τοπική αυτοδιοίκηση φάνηκε να οδηγείται στα άκρα μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη, ο οποίος πρόετρεψε τους Δήμους να απευθυνθούν σε ιδιώτες για την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Μάλιστα, σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΠΟΕ – ΟΤΑ προανήγγειλε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της ενώ ο υφυπουργός Εσωτερικών, Π. Κουκουλόπουλος, διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει η αποκομιδή των απορριμάτων και κάλεσε τους δήμους να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις.

Επισήμανε, μάλιστα, ότι θα παραπέμπονται στο αυτόφωρο όσοι εργαζόμενοι εμποδίζουν την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Ήδη το Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής αποφάσισε να αναθέσει την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτες.

«Εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και του κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία, να αναθέσει το έργο της αποκομιδής σε εταιρείες που διαθέτουν το κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες και να εξουσιοδοτήσει τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση της απόφασης αυτής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής.

Η αποκομιδή θα ξεκινήσει από ευαίσθητους χώρους (σχολεία, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς κλπ) και θα επεκταθεί όπου κριθεί απαραίτητο και επείγον σε όλους τους Δήμους χωρικής αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός δήλωσε ότι οι περιστάσεις είναι έκτακτες και επιβάλλουν έκτακτες αποφάσεις και υπογράμμισε ότι πρόκειται για απόφαση ανάγκης και όχι σκοπιμότητας.

«Σέβομαι τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά πάνω απ΄ όλα βάζω τα δικαιώματα των πολιτών. Εδώ και 30 χρόνια έχουμε γίνει όμηροι των σκουπιδιών. Πρέπει να δράσουμε τώρα. Η κοινωνία περιμένει λύση», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Χάρης Καστανίδης ανακοίνωνε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών.

Ο υπουργός Εσωτερικών διεμήνυσε ότι δεν θα πληρώνεται το προσωπικό ΟΤΑ που απεργεί, κάνει καταλήψεις ή εμποδίζει την αποκομιδή απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε, δίνεται η δυνατότητα στους δημάρχους να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους παρέχει η νομοθεσία (άρθρο 61 του ν. 3979/2011), να αναθέσουν συγκεκριμένες υπηρεσίες συλλογής και μεταφοράς απορριμμάτων, καθώς και υπηρεσίες καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοσίων κτιρίων σε ιδιώτες.

Ο Καστανίδης ανέφερε επιπλέον ότι η λειτουργία των ΧΥΤΑ Φυλής στην Αττική και Μαυροράχης στη Θεσσαλονίκη θα εξασφαλιστεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επιστρατεύοντας τα ΜΑΤ.