Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να βοηθηθεί η Ελλάδα και ολόκληρη η ευρωζώνη και να ξεπεραστεί η κρίση, σύμφωνα με πηγές του G20 που επικαλείται το Ρόιτερ.

Οι συζητήσεις, που γίνονται παράλληλα με τις προσπάθειες της ζώνης του ευρώ να ληφθούν συνολικά μέτρα παρέμβασης στις αγορές, έχουν στόχο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από την επερχόμενη Σύνοδο του G20 που θα γίνει στη Γαλλία στις αρχές Νοεμβρίου.

Με την αύξηση των κεφαλαίων του ΔΝΤ, το Ταμείο θα μπορούσε να συμβάλει στις προσπάθειες που γίνονται να περιοριστεί το ντόμινο που ξεκίνησε από την Ελλάδα και τώρα απειλεί την Ιταλία και την Ισπανία. Επίσης τα νέα αυτά κεφάλαια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ενας από τους στόχους είναι να βοηθήσουν οι αναπτυσσόμενες οικονομίες τους Ευρωπαίους χωρίς να αγοράσουν απευθείας ευρωπαϊκό κρατικό χρέος.

«Αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή κρίση είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για να το λύσει μόνη της η Ευρώπη. Για να λυθεί το πρόβλημα όπως πρέπει χρειάζονται αμερικανικά και κινεζικά κεφάλαια, κάτι που συνεπάγεται την εμπλοκή του ΔΝΤ», είπε ευρωπαίος αξιωματούχος στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» όταν ρωτήθηκε για τις συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει. Το ίδιο το ΔΝΤ δεν έχει κάνει κάποιο σχετικό σχόλιο.

Ηδη ενδιαφέρον φέρεται να έχουν δείξει η Κίνα και η Βραζιλία. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Γκουίντο Μαντέγκα στην προηγούμενη Σύνοδο του G20 στην Ουάσιγκτον είχε παρουσιάσει την ιδέα να συνεισφέρουν τόσο η χώρα του όσο και η Ινδία και η Κίνα.