Ραντεβού στα σπίτια όσων πολιτών δεν θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και εκδοθεί γι’ αυτούς εντολή διακοπής του ρεύματος δίνει τώρα η ΓΕΝΟΠ μετά το άδοξο τέλος της κατάληψης των εκδοτηρίων της ΔΕΗ στην οδό Πειραιώς. Μιας κατάληψης που διήρκεσε κάτι λιγότερο από ένα 24ωρο και η λήξη της αποδίδεται τόσο στο τελεσίγραφο της διοίκησης ότι θα καταθέσει προσφυγή στον εισαγγελέα, καθώς και στις εσωτερικές έριδες των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ και στην κόντρα που έχουν οι εργαζόμενοι του Βορείου Συστήματος με αυτούς του Νοτίου. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις νωρίς χθες το πρωί του Γ. Αδαμίδη, επικεφαλής του ισχυρού σωματείου Σπάρτακος που εκπροσωπεί τους εργαζομένους σε ορυχεία και σταθμούς της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη – Πτολεμαΐδα), ο οποίος διαχώρισε τη θέση του από τους συναδέλφους του, λέγοντας ότι διαφωνεί με την κατάληψη. «Ζητώ από τους συναδέλφους μου να σταματήσουν την κατάληψη, η οποία έχει συμβολικό χαρακτήρα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, οι προσπάθειες του επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ Νίκου Φωτόπουλου να κινητοποιήσει περισσότερους εργαζόμενους δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Ταυτόχρονα, η διοίκηση της ΔΕΗ είχε ανακοινώσει ότι εφόσον συνεχιζόταν η κατάληψη θα απευθυνόταν σε ιδιωτικές εταιρείες για να τυπώσουν και να αποστείλουν εκείνες τους λογαριασμούς. Μετά πάντως τη λήξη της κατάληψης, 20 περίπου συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ εισήλθαν στο γραφείο του προέδρου της ΔΕΗ Α. Ζερβού «σε ένδειξη διαμαρτυρίας», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο, «για την απόφαση της εταιρείας να αναθέσει σε ιδιώτες την έκδοση των λογαριασμών».

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί η κατάληψη να τελείωσε, αλλά η διοίκηση της ΔΕΗ ανησυχεί μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο από τη Δευτέρα. Αν και οι μονάδες στο κτίριο της Πειραιώς είναι έτοιμες να πάρουν μπροστά ώστε να αρχίσει η έκδοση των φουσκωμένων με το ειδικό τέλος λογαριασμών, οι εναλλακτικές λύσεις για εκτύπωση σε ιδιώτες παραμένουν ανοικτές. «Η ΔΕΗ θα εφαρμόσει τους νόμους που η Βουλή έχει ψηφίσει, ακόμα και εάν ορισμένοι πολιτικοί αρχηγοί έχουν την ανευθυνότητα να προτρέπουν μια δημόσια επιχείρηση να τους παραβιάσει», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Παπακωσταντίνου σχολιάζοντας τη στήριξη που παρείχε ο Αλέξης Τσίπρας στους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ.