Μεγάλες αντιδράσεις από τους τραπεζίτες, με κύριο εκφραστή τον Γιόζεφ Ακερμαν της Deutsche Bank, προκαλεί το σχέδιο που συζητούν οι Ευρωπαίοι για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Στη μέση της κόντρας αυτής που συνεχώς μεγαλώνει και κινδυνεύει να εξελιχθεί σε εμφύλιο βρίσκεται η Κομισιόν η οποία, από τη μια, είναι υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και, από την άλλη, υποστηρίζει και αυτή τη θέση της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Δηλαδή, οποιοδήποτε κούρεμα του ελληνικού χρέους να γίνει αποδεκτό σε εθελοντική βάση από τις τράπεζες και να μην επιβληθεί, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποτελέσει πιστωτικό γεγονός.
Από την άλλη, οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους (Ολλανδοί κ.ά.) προωθούν σχέδιο για μεγαλύτερο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων ύψους ακόμη και 50% που θα επιβληθεί στους πιστωτές καθώς όπως υποστηρίζουν έτσι θα γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Την ίδια στιγμή και η Fitch προειδοποιεί ότι χρειάζεται μεγαλύτερο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων από 21% που έχει συμφωνηθεί από τον Ιούλιο και υπογραμμίζει ότι οι τράπεζες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με προκλήσεις ανάλογες με αυτές της κρίσης του 2008.
Ενδεικτικό της κόντρας ανάμεσα στη Γερμανία, από τη μια πλευρά, και τη Γαλλία και την ΕΚΤ, από την άλλη, είναι ότι σε επιστολή τους προς τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οι εκπρόσωποι των γερμανικών τραπεζών διατύπωσαν τη δυσφορία τους για την έλλειψη πολιτικής στήριξης από το Βερολίνο προς τις τράπεζες εν μέσω όλων των συζητήσεων για τη διενέργεια «τεστ κοπώσεως» και την προσπάθεια για αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών από την ΕΕ.

ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν αμφισβήτησε χθες ευθέως την πεποίθηση της Κομισιόν και των ευρωπαϊκών χωρών ότι η αύξηση των κεφαλαίων των τραπεζών θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους και υποσχέθηκε ότι «θα κάνει τα πάντα» για να μη δεχτεί η τράπεζά του κρατική βοήθεια - κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρατικοποίησή της. Οπως είπε, «το πρόβλημα δεν είναι η χρηματοδότηση των τραπεζών αλλά το γεγονός ότι τα κρατικά (ευρωπαϊκά) ομόλογα έχουν χάσει τον χαρακτήρα που είχαν ως ασφαλή περιουσιακά στοιχεία». Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της Deutsche Bank είναι επίσης και πρόεδρος του διεθνούς τραπεζικού γκρουπ IIF το οποίο έχει εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις για κούρεμα 21% των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους διεθνείς ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας όπως συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου. Ο Ακερμαν είναι αντίθετος με ένα μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους όπως και οι υπόλοιπες γερμανικές τράπεζες. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Αντρέας Σμιτς εξέφρασε την αντίθεσή του τόσο σε ένα μεγαλύτερο κούρεμα (πάνω από 21%) του ελληνικού χρέους όσο και στην αναγκαστική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Θεωρεί επίσης ότι η σημερινή κρίση δεν είναι τραπεζική αλλά πολιτική.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απηύθυνε χθες τη μεγαλύτερη προειδοποίηση για τους κινδύνους που θα έχει η εφαρμογή του γερμανικού σχεδίου για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (των τραπεζών, γνωστού και ως PSI) στη σωτηρία χωρών της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα. Στη μηνιαία της έκθεση, προειδοποίησε ότι τέτοιες κινήσεις «μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης». Η ΕΚΤ προειδοποιεί ακόμη ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαγραφή κρατικού χρέους που δεν είναι εθελοντική, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός ή ελεγχόμενη χρεοκοπία ή χρεοκοπία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από