Λίγο πιο κοντά ήρθαν Ρωσία και Κίνα, η μεγαλύτερη παραγωγός και η μεγαλύτερη καταναλώτρια ενέργειας στον κόσμο αντίστοιχα, στη διάρκεια της διήμερης επίσημης επίσκεψης του ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν στο Πεκίνο – το πρώτο ταξίδι του ισχυρού ανδρός της Ρωσίας στο εξωτερικό αφότου επιβεβαιώθηκε πως θα επιστρέψει τον Μάρτιο στον προεδρικό θώκο.

Οριστικές υπογραφές στη συμφωνία εφοδιασμού της Κίνας με ρωσικό φυσικό αέριο, η οποία εκκρεμεί από το 2009, δεν «έπεσαν»: οι διαφωνίες για την τιμή επιμένουν. Οπως ανακοινώθηκε όμως έπειτα από τις συναντήσεις του Πούτιν με τον κινέζο πρόεδρο Χου Τζιντάο και τον κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο, υπεγράφησαν διμερείς συμφωνίες συνεργασίας ύψους επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της υψηλής τεχνολογίας. Ο Χου χαρακτήρισε τον Πούτιν – που ήταν επικεφαλής 160μελούς αντιπροσωπείας αξιωματούχων και επιχειρηματιών – «παλιό φίλο της Κίνας». Ο Γουέν επιβεβαίωσε την επιθυμία του Πεκίνου να προωθήσει «σφαιρική στρατηγική συνεργασία» με τη Μόσχα.

Ο Πούτιν, από την άλλη, χαρακτήρισε σε συνέντευξη «παράσιτο» το αμερικανικό δολάριο: «Οι ΗΠΑ δεν είναι ένα παράσιτο για την παγκόσμια οικονομία», είπε πιο συγκεκριμένα, «αλλά το μονοπώλιο του αμερικανικού δολαρίου είναι». Οσοι αναλυτές προβλέπουν πιο διακριτή στροφή της Ρωσίας προς την Κίνα επί (της νέας) προεδρίας Πούτιν, σε σύγκριση με την περισσότερο προσανατολισμένη στη Δύση προεδρία Μεντβέντεφ, έχουν λόγους να νιώθουν δικαιωμένοι.

Οι δυο χώρες μοιράζονται την ανησυχία για την παγκόσμια αμερικανική ισχύ και τη δυσφορία για την προθυμία των δυτικών κρατών να παρεμβαίνουν σε κράτη με «μη αρεστά» καθεστώτα – το απέδειξαν, την προηγούμενη εβδομάδα, ασκώντας βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ένα ευρωπαϊκής έμπνευσης και υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ ψήφισμα κατά της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Συρία. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν εντάσεις. Η συμφωνία μεταξύ της ρωσικής Gazprom και της κινεζικής China National Petroleum Company για τον ετήσιο εφοδιασμό της Κίνας, την επόμενη 30ετία, με 70 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου έχει «κολλήσει» δύο χρόνια, με τη Ρωσία να αξιώνει την τιμή που χρεώνει στην Ευρώπη και την Κίνα να αντιτείνει πως οι συνθήκες της αγοράς δεν είναι συγκρίσιμες.

Εντάσεις υπάρχουν και στον τομέα της ασφάλειας. Η Μόσχα δεν είναι καθόλου χαρούμενη με την αντιγραφή, από την Κίνα, των ρωσικών μαχητικών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού και πρόσφατα ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός Κινέζου που «επιχείρησε να αγοράσει στρατιωτικά μυστικά». Η Κίνα, εντούτοις, έγινε πέρυσι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας. Και οι δύο χώρες θέλουν να αυξήσουν τις εμπορικές συναλλαγές τους από 70 δισ. δολάρια εφέτος στα 200 δισ. το 2020.