Πλάσματα μόνο της φαντασίας είναι οι δράκοι και τα τέρατα που θα παρελάσουν στα 600 τ.μ. του Ελληνικού Κόσμου για να πουν την ιστορία τους και να «μιλήσουν» μέσα από τη συνάντηση μυθοπλασίας και επιστήμης; Ή μήπως κάποτε υπήρξαν πραγματικά;

Ουδείς μπορεί να δώσει την απάντηση, καθώς οι επιστήμονες παραδέχονται ότι έχει ανακαλυφθεί μόνο πολύ μικρό μέρος από τα εκτιμώμενα 30 εκατομμύρια είδη που έχουν ζήσει στη Γη.

Στη διαδρομή, ανάμεσα στα εντυπωσιακά εκθέματα της έκθεσης «Μύθοι και Τέρατα», μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει το Ροκ, ένα γιγαντιαίο πουλί σε μύθους της Ανατολής, το οποίο ο Μάρκο Πόλο ανακάλυψε πως κατάγεται από τη Μαδαγασκάρη. Το Ροκ έσωσε τον Σεβάχ τον Θαλασσινό όταν βρέθηκε εγκαταλελειμμένος σε ένα τροπικό νησί, αλλά οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι πως πίσω από το Ροκ βρίσκεται το «πουλί -ελέφαντας» που πλέον έχει εξαφανιστεί και τα αυγά του οποίου χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της Μαδαγασκάρης ως δοχεία νερού.

Αλλη θεωρία θέλει πίσω από το Ροκ να βρίσκεται ένας τεράστιος αετός, τα απολιθωμένα οστά του οποίου βρέθηκαν στο ίδιο νησί κι εκτιμάται ότι μπορεί να σηκώσει λεία 20 κιλών, γεγονός που ίσως γέννησε τον μύθο ότι το Ροκ μπορούσε να σηκώσει ακόμη και ελέφαντες.

Η μυθική Χίμαιρα, το θηλυκό τέρας με κεφάλι λιονταριού, σώμα κατσίκας κι ουρά φιδιού που εξέπνεε φωτιά και τη σκότωσε ο Βελλεροφόντης, είναι ακόμη μία από τις πρωταγωνίστριες της έκθεσης. Πίσω από τη «γέννησή» της δεν αποκλείεται να βρίσκεται το ηφαιστειακό όρος της Λυκίας. Οι φλόγες που ξεπηδούσαν από την κορυφή, τα λιοντάρια, οι κατσίκες και τα πολλά φίδια της περιοχής που έτρεχαν να σωθούν από τη λάβα ήταν αρκετά για να «πλάσουν» τη Χίμαιρα.

Ελέφαντες πιθανόν να έδωσαν την ιδέα για να δημιουργήσει η ανθρώπινη φαντασία τους Κύκλωπες της ελληνικής μυθολογίας. Το όνομά τους σημαίνει κυκλικό μάτι, επειδή υποτίθεται πως έχουν ένα τεράστιο μάτι στο κέντρο του μετώπου τους. Απείθαρχοι και ανθρωποφάγοι γίγαντες, ήταν τόσο δυνατοί που μπορούσαν να στοιβάζουν βουνοκορφές. Δεν αποκλείεται όμως η πίστη για την ύπαρξη των Κυκλώπων να οφείλεται τελικά στην ανακάλυψη απολιθωμένων κρανίων νάνων ελεφάντων, όπου το τεράστιο ρινικό τους άνοιγμα για τη θέση της προβοσκίδας να παρερμηνεύθηκε ως κόγχη ματιού.

Από την έκθεση δεν θα μπορούσε να λείπει κι ένα από τα διασημότερα τέρατα – η Νέσι, το διάσημο τέρας της λίμνης Λοχ Νες, η οποία τρομοκρατεί το ανθρώπινο είδος εδώ και αιώνες. Από τον 6ο αιώνα που την είδε για πρώτη φορά ο σκωτσέζος άγιος Κολούμπα έως σήμερα αναρίθμητες είναι οι μαρτυρίες όσων την έχουν «αντικρίσει». Ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν πως επρόκειτο για έναν πλησιόσαυρο – είδος θαλάσσιου θηλαστικού με μακρύ λαιμό που εξαφανίστηκε πριν από 65 εκατ. χρόνια.