Εως αύριο θα έχει υπερψηφιστεί η ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) από το Κοινοβούλιο της Σλοβακίας μετά τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα σε κόμματα της απερχόμενης κυβέρνησης και ένα κόμμα της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση της Ιβέτα Ραντίτσοβα κατέρρευσε προχθές καθώς η απερχόμενη πρωθυπουργός είχε συνδέσει το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας με ψήφο εμπιστοσύνης. Οι βουλευτές του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης επέλεξαν να απόσχουν από την ψηφοφορία με αποτέλεσμα να μη συγκεντρώσει η κυβερνητική πλειοψηφία τις απαραίτητες ψήφους που θα εξασφάλιζαν την επιβίωσή της.

Η συμφωνία για την υπερψήφιση του σχεδίου σωτηρίας του κοινού νομίσματος επετεύχθη ανάμεσα σε τέσσερα κόμματα, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Smer – SD Ρόμπερτ Φίκο. Παράλληλα, συμφωνήθηκε η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 10 Μαρτίου. «Η συμφωνία καθιστά δυνατό είτε το βράδυ της Πέμπτης είτε, το αργότερο, το πρωί της Παρασκευής να εγκριθεί το EFSF και οι νόμοι που σχετίζονται με αυτό», δήλωσε ο Φίκο, ο οποίος έχει διατελέσει πρωθυπουργός της Σλοβακίας.

Η κυβέρνηση της Ραντίτσοβα θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Ο Φίκο είπε ότι θα παραμείνει στην αντιπολίτευση μέχρι τις εκλογές. Η Σλοβακία με 5,4 εκατ. κατοίκους, λιγότερο από 2% του συνολικού πληθυσμού της ευρωζώνης, και 1% της συνολικής παραγωγής, ήταν μέχρι χθες ο «αδύναμος κρίκος» του EFSF καθώς ήταν η μοναδική χώρα από τις 17 της ευρωζώνης που δεν είχε επικυρώσει την επέκταση των αρμοδιοτήτων του Ταμείου απειλώντας να τινάξει το σχέδιο στον αέρα.

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας στη Σλοβακία, το ευρώ κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδό του εδώ και έναν μήνα σε σχέση με το δολάριο και το γιεν. Στην… τύχη του ευρώ αναφέρθηκε χθες και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ασκώντας με τις δηλώσεις της πίεση προς τη Σλοβακία να ψηψίσει την ενίσχυση του Ταμείου.

«Με δεδομένο το πρόβλημα του δημοσίου χρέους ορισμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν θέλω η ΕΕ να εξελιχθεί σε ένωση χρέους αλλά μάλλον σε μια ισχυρή Ενωση», τόνισε κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Βιετνάμ. «Ολα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλουν να συμμετάσχουν στη μάχη για την κρίση χρέους», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε: «Η παγκόσμια οικονομία επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοπιστωτική κρίση και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλουν να συμβάλουν στη μάχη κατά της κρίσης χρέους».