Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί στις 10.15 π.μ. με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 3.00 μ.μ. με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και εντολοδόχο Πρωθυπουργό του Βελγίου, Ελιό Ντι Ρουπό, και στις 5.30 μ.μ. με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και επικεφαλής της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Χθες, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Γιούνκερ, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Από το Γραφείο του Πρωθυπουργού ανακοινώθηκε πως ο κ. Παπανδρέου θα έχει νέες τηλεφωνικές επαφές, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τιμ Γκάιτνερ τις επόμενες ημέρες. Στην ανακοίνωση προστίθεται πως ο Πρωθυπουργός «θα έχει και όποιες άλλες επαφές κρίνονται απαραίτητες ενόψει και των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του G20».

Πληροφορίες νωρίτερα ανέφεραν ο κ. Παπανδρέου είναι πιθανόν να συναντηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα με την κ. Λαγκάρντ στις ΗΠΑ.

Κατά την ομιλία του στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με κάθε τρόπο για την ελάφρυνση του χρέους και κάλεσε την ευρωζώνη να δώσει πειστικές και θαρραλέες απαντήσεις στη σύνοδο κορυφής της 23ης Οκτωβρίου.

«Αυτή είναι η μεγάλη διαπραγμάτευση και εκεί είναι και το μεγάλο πρόβλημα», υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας παράλληλα θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση της τρίμηνης αξιολόγησης της τρόικας.

Υποστήριξε επίσης ότι με υπεύθυνους χειρισμούς και σκληρές και συνεχείς διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση προστατεύει τα κεκτημένα της 21ης Ιουλίου και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αποφάσεις της επόμενης συνόδου κορυφής «θα δώσουν και μια οριστική λύση στα προβλήματα της Ευρωζώνης και, βεβαίως, στην ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί γύρω από την Ελλάδα».