Τον περιορισμό της λίστας αναμονής – φτάνει έως και τα 11 χρόνια – και την κατανομή ιατρικών ειδικοτήτων ανάλογα με τις ανάγκες του πληθυσμού επιχειρεί να πετύχει το προσχέδιο νόμου για τον νέο τρόπο απόκτησης ιατρικής ειδικότητας.

Κατά το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έλαβε το πράσινο φως για την καθιέρωση εξετάσεων στα πρότυπα των Πανελλαδικών στις οποίες θα συμμετέχουν οι απόφοιτοι της Ιατρικής προκειμένου να παρακολουθήσουν πρόγραμμα ειδικότητας.

Οι εξετάσεις θα είναι γραπτές και θα διεξάγονται δύο φορές τον χρόνο – Απρίλιο και Νοέμβριο. Οι θέσεις θα πληρούνται ανάλογα με τη βαθμολογία των νέων γιατρών, με τους καλύτερους να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση προτίμησής τους.

Στόχος είναι να καταργηθεί σταδιακά η επετηρίδα και να μειωθούν δραστικά τα έτη αναμονής των νέων γιατρών ώσπου να εκκενωθεί θέση για την εξειδίκευσή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ιδρυθούν επιστημονικές εταιρείες των ιατρικών ειδικοτήτων οι οποίες και θα χορηγούν τις ιατρικές ειδικότητες.

Οπως προβλέπεται στο προσχέδιο νόμου, ύστερα από πρόταση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), ο συνολικός αριθμός θέσεων ειδίκευσης θα καθορίζεται από τις ανάγκες του πληθυσμού, όπως αυτές ορίζονται από τα διεθνώς αποδεκτά δεδομένα για τον υγειονομικό χάρτη υγείας.

Παράλληλα έμφαση δίδεται και για την εξασφάλιση σταθερού αριθμού γενικών ιατρών, για την αύξηση ιατροδικαστών, ιατρών εργασίας, ιατρών κοινωνικής ιατρικής και για την ενίσχυση της παραγωγής ιατρών φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, παθολόγων ογκολόγων και ακτινοθεραπευτών ογκολόγων.

Ελονοσία. Στο μεταξύ, στην παράνομη μετανάστευση απέδωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος τα κρούσματα ελονοσίας που εντοπίστηκαν τελευταία στη Λακωνία.

Σχολιάζοντας τη σχετική παρατήρηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την αναμόρφωση του ΕΣΥ, ο υπουργός δήλωσε ότι «ξεχασμένες ασθένειες επανακάμπτουν στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας, Μάλτας και Ελλάδας» και κάλεσε τους τοπικούς φορείς της Λακωνίας να αποδεχθούν τη λειτουργία κέντρου υποδοχής των μεταναστών.

Σύμφωνα με τον Α. Λοβέρδο η κυβέρνηση «έκανε ό,τι περνάει από το χέρι της», ωστόσο έσπευσε να τονίσει ότι το 92% των συλλήψεων στην Ευρώπη είναι μετανάστες που μπαίνουν από την Ελλάδα, αν και απευλαύνονται κάθε χρόνο περίπου 20.000.

Διαβάστε όλο το προσχέδιο νόμου για τη λήψη ιατρικής ειδικότητας https://www.tanea.gr/files/1/2011/10/12/eid.doc