«Τα λεφτά σου ή τον γιο σου». «Αφού κάναμε καλό μπάζο, να το γλεντήσουμε». Οι δύο αυτές φράσεις έχουν σημαδέψει τη ζωή της 47χρονης γυναίκας από την Ηλιούπολη που έπεσε θύμα βιασμού από δύο κατηγορούμενους-μέλη της συμμορίας των ληστών με τα Kαλάσνικοφ.

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που γνώρισαν τη βία και ένιωσαν απειλή για τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους στα χέρια των κακοποιών σοκάρουν. Οι περιγραφές τους υπό τη μορφή καταθέσεων περιλαμβάνονται στην πολυσέλιδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί εις βάρος των έξι κατηγορουμένων, κάποιοι από τους οποίους αντιμετωπίζουν το κακούργημα του ομαδικού βιασμού, που τιμωρείται με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι χρειάστηκε – όπως συνήθως συμβαίνει – να ξαναέλθουν αντιμέτωποι με τους δράστες και να ξαναθυμηθούν τις τραγικές σκηνές που έζησαν.

δΕΝ ΘΑ ΤΟ ΞΕΧΑΣΕΙ. Η 47χρονη γυναίκα από την Ηλιούπολη δεν μπορεί να ξεχάσει ποτέ τη φωνή του αγνώστου που μπήκε στο σπίτι της, ενώ έλειπε ο άντρας της, και την απείλησε με τη ζωή του 15χρονου γιου της, ο οποίος κοιμόταν σε διπλανό δωμάτιο, για να του δώσει χρήματα. Εκείνη, χωρίς δεύτερη σκέψη, του υπέδειξε πού βρίσκεται η λεία του με την κρυφή ελπίδα να γλιτώσει. Μόνο που ο δράστης συνέχισε ακάθεκτος… «Φοβούμενη για τη ζωή του γιου μου, τους υπέδειξα ότι υπήρχε ένας φάκελος με χρήματα σε ένα κοστούμι του συζύγου μου. Αφού έψαξε ο άλλος δράστης και τα βρήκε, γύρισε προς το μέρος μου και είπε: «Αφού κάναμε καλό μπάζο, να το γλεντήσουμε». Ηρθε προς το κρεβάτι, με έπιασε από τους ώμους και με έσπρωξε στο προσκέφαλο του κρεβατιού, με αποτέλεσμα να χάσω τις αισθήσεις μου», καταθέτει η γυναίκα.

Η επόμενη σκηνή που θυμάται ήταν όταν συνήλθε και είχε βιαστεί. «Τα άτομα αυτά θα τα αναγνώριζα ανά πάσα ώρα και στιγμή από τη φωνή και τον σωματότυπό τους», λέει η 47χρονη, η οποία μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία των ληστών στο σπίτι της «σκεπάστηκα κάτω από τα σεντόνια για να μην καταλάβουν ότι είμαι ξύπνια και έκανα πως κοιμάμαι».

Κάποια στιγμή όμως, ψάχνοντας στις ντουλάπες μέσα στο σκοτάδι, πάτησαν πάνω στο κρεβάτι για να ανοίξουν μία από αυτές. «Τότε έβγαλα μια δυνατή κραυγή και εκείνοι κατάλαβαν ότι είμαι ξύπνια. Ο ένας κρατούσε ένα μαχαίρι με το ένα του χέρι και με το άλλο με ακινητοποίησε, ενώ ο άλλος δράστης συνέχισε να ψάχνει. Ο δράστης που κρατούσε το μαχαίρι μού έδειξε το δωμάτιο όπου κοιμόταν ο γιος μου και με ρώτησε τι είναι εκεί. Οταν του απάντησα, εκείνος με απειλητικό τόνο μού είπε «ή τα λεφτά ή τον γιο σου». Φοβούμενη για τη ζωή του, τους υπέδειξα έναν φάκελο με χρήματα σε ένα κοστούμι του συζύγου μου», καταθέτει η γυναίκα.

Ετσι, όταν κλήθηκε από την Αστυνομία, μόλις άκουσε τις κρίσιμες φράσεις βεβαιώθηκε ότι αυτός ήταν ο δράστης της ληστείας και του βιασμού της.

Συγκλονιστική, όμως, είναι και η περιγραφή ενός ζευγαριού από τη Γλυφάδα που το βράδυ της 27ης Σεπτεμβρίου, ενώ κοιμούνταν στο σπίτι τους μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά τους, έπεσαν θύματα ληστείας από την ίδια συμμορία, τα μέλη της οποίας πριν φύγουν ανάγκασαν τη γυναίκα σε ασελγείς πράξεις.

Ηταν περίπου 4.30 τα ξημερώματα, όπως λέει ο σύζυγος, όταν οι τρεις άγνωστοι «μπήκαν στο διαμέρισμα και άναψαν τα φώτα. «Μη φοβάστε, δεν θα σας πειράξουμε, μόνο λεφτά και κοσμήματα θέλουμε», είπε ο ένας από αυτούς». Μέσα στα επόμενα λεπτά οι άγνωστοι υπό την απειλή όπλου χώρισαν την οικογένεια. Εβαλαν τον πατέρα μαζί με τα ανήλικα παιδιά στο ένα υπνοδωμάτιο, ενώ τη σύζυγο την οδήγησαν στο σαλόνι.

ΜΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ. «Οταν ήμουν στο δωμάτιο, ο δράστης που κράταγε το όπλο με επιτηρούσε, ενώ οι άλλοι δύο βρίσκονταν στο σαλόνι με τη σύζυγό μου και έψαχναν όλους τους χώρους του διαμερίσματος. Ανοιξαν το ψυγείο, ήπιαν χυμό από ένα κουτί, κάπνισαν ένα τσιγάρο, ενώ ο τρίτος πήρε ένα ζευγάρι γυαλιά της συζύγου μου, τα φόρεσε όση ώρα ήταν μέσα στο σπίτι και όταν έφυγε τα πέταξε», περιγράφει ο 48χρονος άντρας.

Πριν φύγουν, όμως, σαν… κύριοι από την πόρτα του διαμερίσματος, ανάγκασαν τη γυναίκα που είχε τυλιχτεί με ένα σεντόνι σε ασελγείς πράξεις, ενώ στο διπλανό δωμάτιο βρίσκονταν ο άντρας της και τα δύο ανήλικα παιδιά τους. Εκτός από τα χρήματα, 1.000 ευρώ, και κινητά που έκλεψαν, αφαίρεσαν από τη γυναίκα και τη βέρα της.