Πρόστιμο 8,9 εκατομμυρίων ευρώ για καρτέλ μπανάνας που έδρασε στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία επέβαλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, έπειτα από έρευνες που πραγματοποίησε, οι Ομιλοι Chiquita και Pacific Fruit, βασικοί εισαγωγείς μπανάνας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συγκρότησαν καρτέλ στη Νότια Ευρώπη, από τον Ιούλιο του 2004 έως τον Απρίλιο του 2005.

Στόχος του καρτέλ ήταν η χειραγώγηση των τιμών στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές των χωρών αυτών. Η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 8,9 εκατομμυρίων ευρώ στην Pacific Fruit για αντιανταγωνιστική συμπεριφορά, ωστόσο στον όμιλο Chiquita, ο οποίος κατήγγειλε το καρτέλ, δεν επιβλήθηκε πρόστιμο, όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι την περίοδο που έδρασε το καρτέλ στις τρεις χώρες της Νότιας Ευρώπης, οι ετήσιες πωλήσεις μπανάνας στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία ήταν, συνολικά, της τάξης των 525 εκατ. ευρώ.

Είναι η δεύτερη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού εντοπίζει καρτέλ στην αγορά της μπανάνας και επιβάλλει πρόστιμο. Η προηγούμενη υπόθεση αφορούσε καρτέλ σε οκτώ κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.