Οι αξιωματούχοι του Ταμείου σημειώνουν επίσης πως πιθανή μόχλευση των κεφαλαίων του, που συζητείται στους διαδρόμους των Βρυξελλών, δεν θα επηρεάσει την άριστη πιστοληπτική του αξιολόγηση (ΑΑΑ) και από τους τρεις οίκους.

Η Σλοβακία έγινε την Πέμπτη το 17ο και τελευταίο μέλος της Ευρωζώνης που κύρωσε την απόφαση για διεύρυνση του EFSF -έπειτα, πάντως, από ένα κοινοβουλευτικό θρίλερ που κατέληξε στην πτώση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Όταν το Ταμείο λάβει και εγγράφως τις σχετικές διαβεβαιώσεις, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, θα είναι έτοιμο να δράσει «στο άμεσο μέλλον» χρησιμοποιώντας τις διευρυμένες τους αρμοδιότητες.

Στον EFSF, που δημιουργήθηκε μετά την ελληνική διάσωση, έχουν καταφύγει η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Στις άμεσες προγραμματισμένες δράσεις του είναι η έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 3 δισ. ευρώ για το Δουβλίνο -η οποία αναμένεται πριν το τέλος του έτους- ενώ η έκδοση αντίστοιχου δανείου για το πορτογαλικό πρόγραμμα ίσως αναβληθεί για τις αρχές του 2012.

Εξετάζεται προθεσμία για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες της ευρωζώνης θα έχουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση προθεσμία τριών έως έξι μηνών για να ανακεφαλαιοποιηθούν ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους στην περιοχή, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ.

Σε αυτό το διάστημα οι τράπεζες –και ιδίως οι πιο αδύναμες– πρέπει να αναζητήσουν κεφάλαια για να ενισχύσουν τα αποθεματικά τους και ώστε να φτάσει ο δείκτης Core Tier 1 στο 9%.

«Εξετάζουμε μία προθεσμία τριών με έξι μηνών», δήλωσε ανώνυμα αξιωματούχος και επισήμανε ότι οι τράπεζες θα κληθούν να αναζητήσουν κεφάλαια στην αγορά ή να τα αντλήσουν με την πώληση τμημάτων τους παρά να στραφούν στις κυβερνήσεις.

«Δεν υπάρχει απόφαση» για την προθεσμία που θα δοθεί, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Επιπλέον, πηγή του Reuters ανέφερε ότι η European Banking Authority θα αποτιμήσει το χαρτοφυλάκιο του δημόσιου χρέους των τραπεζών στην τρέχουσα τιμή πράγμα που θα ρίξει χαμηλότερα τον κρίσιμο δείκτη Core Tier 1.

Συνολικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες για να φτάσουν τον στόχο του 9% θα χρειαστούν περισσότερα από 260 δισεκατομμύρια ευρώ, υπολογίζει το Reuters αν και άλλες εκτιμήσεις μιλούν για 220 δισεκατομμύρια.

Από τις αυξήσεις κεφαλαίου δεν φαίνεται ότι θα εξαιρεθούν ούτε οι μεγαλύτερες, όπως η Deutsche Bank η οποία θα χρειαστεί περίπου 9 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η τράπεζα δεν σχολίασε τις πληροφορίες αν και ο πρόεδρος της Τζόζεφ Άκερμαν έχει δηλώσει ότι η DB θα αποφύγει την επιβεβλημένη ανακεφαλαιοποίηση και ότι έχει αρκετά κεφάλαια για να αποφύγει την κρίση.

Η αβεβαιότητα για το πώς θα επιλυθεί η κρίση χρέους πίεσε τις μετοχές των τραπεζών την Πέμπτη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από