Η Διεθνής Αμνηστία επιρρίπτει στον Τζορτζ Μπους ευθύνη για την έγκριση ανακριτικών μεθόδων που θεωρούνται βασανιστήρια, ιδιαίτερα του «εικονικού πνιγμού», αλλά και για τις «αναγκαστικές εξαφανίσεις» από τη CIA.

Το αίτημα στην Οτάβα περιλαμβάνεται σε υπόμνημα που έχει υποβληθεί από τη διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση στις καναδικές αρχές στις 21 Σεπτεμβρίου.

«Ο Καναδάς δεσμεύεται από τις διεθνείς υποχρεώσεις του να συλλάβει και να παραπέμψει στη δικαιοσύνη τον πρώην πρόεδρο Μπους, δεδομένης της ευθύνης του για εγκλήματα που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, όπως τα βασανιστήρια» δήλωσε η Σούζαν Λι, διευθύντρια της Αμνηστίας για την Αμερική.

«Καθώς οι αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν μέχρι στιγμής παραπέμψει στην δικαιοσύνη τον πρώην πρόεδρο Μπους, η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέμβει.

Εάν ο Καναδάς αποφύγει να ενεργήσει κατά την επίσκεψή του, αυτό θα συνιστά παραβίαση τη Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων και θα είναι μια εκδήλωση περιφρόνησης κατά των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημείωσε η Λι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνησίας.

Οι κατηγορίες της Αμνηστίας αφορούν κυρίως το μυστικό πρόγραμμα της CIA που εφαρμόστηκε μεταξύ του 2002 και 2009 και επέβαλε στους κρατούμενους «βασανιστήρια και άλλες μορφές σκληρής, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης, καθώς και αναγκαστικές εξαφανίσεις».

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, σημειώνει ακόμη η Αμνηστία, ο Μπους είχε εγκρίνει «βελτιωμένες τεχνικές ανάκρισης» ανάμεσά τους και ο εικονικός πνιγμός.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από