Τη στήριξη της Ουάσιγκτον στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να υπερβεί την κρίση αναμένεται να επαναλάβει ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η επίσκεψη Μπάιντεν στην Αθήνα και κατόπιν στην Κωνσταντινούπολη, η οποία ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο το βράδυ της Δευτέρας, αναμένεται σε ό,τι αφορά το ελληνικό μέρος να επικεντρωθεί στην οικονομία. Οπως έλεγαν δε διπλωματικές πηγές, έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε η Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα τον περασμένο Ιούλιο.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν, σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου, ότι ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα «συνεχίσει τον διάλογο και τη στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση» και ότι κατά τη συνάντησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου ο Τζο Μπάιντεν θα εκφράσει τη στήριξή του στις προσπάθειες της κυβέρνησης, όπως έκανε και η Χίλαρι Κλίντον, ενώ θύμιζαν και την πρόσφατη παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα υπέρ μιας συνολικής λύσης στην κρίση χρέους της ευρωζώνης με αιχμή την ελληνική περίπτωση. Η Ουάσιγκτον όλο και συχνότερα παρεμβαίνει σε υψηλόβαθμο επίπεδο υπέρ μιας ριζικής αντιμετώπισης της κρίσης χρέους από τους Ευρωπαίους καθώς πληθαίνουν οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην εύθραυστη αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη στην Αθήνα κλείστηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα καθώς ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει σε παγκόσμιο επιχειρηματικό συνέδριο κι έτσι δόθηκε η ευκαιρία να πραγματοποιήσει την επίσκεψη που είχε υποσχεθεί στον έλληνα Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και τότε ο Τζ. Μπάιντεν είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα επισκεπτόταν την Αθήνα. Μάλιστα, η αρχική πρόθεση ήταν να επισκεφθεί την Αθήνα με αφορμή τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του καλοκαιριού, όμως αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Σε κάθε περίπτωση και ενώ είναι γνωστές οι καλές σχέσεις του αμερικανού αντιπροέδρου με το ελληνοαμερικανικό λόμπι, η επίσκεψη δεν πρέπει να θεωρείται ανεξάρτητη από το γεγονός ότι στις ΗΠΑ έχει ήδη αρχίσει η προεκλογική περίοδος και ότι ο Τζο Μπάιντεν θέλει να στείλει από την Αθήνα το μήνυμα ότι «οι Ελληνες είναι φίλοι μας».