Η υπόθεση θυμίζει… σπασμένο τηλέφωνο. Μια είδηση ρουτίνας σε μια ελληνική ιστοσελίδα αμυντικού περιεχομένου, ότι έγινε από τις ΗΠΑ ένα από τα πολλά αναγκαία βήματα για να προσφερθούν δωρεάν στην Ελλάδα 400 μεταχειρισμένα τανκς τύπου Abrams, έφθασε τις τελευταίες ημέρες να απασχολεί τον ευρωπαϊκό Τύπο. Μόνο που από στόμα σε στόμα είχε παραποιηθεί προκαλώντας έκρηξη λαϊκισμού κατά της Αθήνας: έφθασε λοιπόν να γραφεί ότι η Ελλάδα εγκρίνει την αγορά από τις ΗΠΑ 400 πανάκριβων τεθωρακισμένων αξίας έως 1,28 δισ. ευρώ, κάνοντας, δήθεν, μια επιλογή που αντιστρατεύεται την πολιτική λιτότητας, την ώρα που οι Ευρωπαίοι σφίγγουν το ζωνάρι τους γι’ αυτήν…

Η πραγματικότητα όμως – σύμφωνα με κυβερνητικές και στρατιωτικές πηγές – δεν είναι έτσι, εξ ου και η έντονη διάψευση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο: «Δεν υπάρχει αγορά, ούτε υπάρχουν σκέψεις για προμήθεια 400 αρμάτων μάχης, όπως αποτυπώνουν αυτά τα δημοσιεύματα, ούτε καινούργιες επιβαρύνσεις στον κρατικό προϋπολογισμό. Κατηγορηματική διάψευση: δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Το μόνο που υπάρχει, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, είναι μια προ έτους αρχική πρόθεση του στρατού των ΗΠΑ για δωρεάν παραχώρηση στην Ελλάδα 400 μεταχειρισμένων τανκς Μ1Α1 Abrams.

Το… σπασμένο τηλέφωνο συνεχίστηκε από άλλη ελληνική ιστοσελίδα αμυντικού περιεχομένου που έγραψε ότι τα Abrams θα αφιχθούν στην Ελλάδα «μέχρι το τέλος του 2012» και ανέφερε τo πιθανό κόστος του «φρεσκαρίσματός» τους. Μια μεταφορά των πληροφοριών αυτών σε αγγλόφωνο σάιτ έφερε την έκρηξη: την περασμένη Παρασκευή ευρωβουλευτής του ακροδεξιού και εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων της Αυστρίας ζήτησε από την κυβέρνηση αποσαφήνιση για το πού πάνε τα λεφτά των Αυστριακών και για ποιο λόγο τα τανκς δεν είναι ευρωπαϊκά… Παρόμοιο θέμα ανέδειξε η ισπανική εφημερίδα «La Razon», ενώ την Κυριακή στην Αυστρία έγινε ιδιαίτερη ανακίνηση του θέματος από μερίδα του λαϊκιστικού Τύπου, προβάλλοντάς το μάλιστα ως πρωτοσέλιδο. Χθες το γαλλικό σάιτ (Atlantiko.gr) επανήλθε με τίτλο «Σκάνδαλο: η Ελλάδα δαπανά πάνω από 1 δισ. ευρώ για να αγοράσει τανκς».

Γιατί όμως όλος αυτός ο θόρυβος; Μια απάντηση υπαινίσσεται ο ανταποκριτής της γαλλικής «Λιμπερασιόν» Ζαν Κατρεμέρ με χθεσινοβραδινή του ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες με τίτλο «Τα τανκς-φαντάσματα του ελληνικού στρατού», όπου αφήνει να διαφανεί ότι η «είδηση» ίσως να διοχετεύτηκε για να πληγεί η αξιοπιστία της Ελλάδας…