Στη φάση υλοποίησης εισέρχεται το σχέδιο της κυβέρνησης με τις διαρθρωτικές αλλαγές για την κρατική ραδιοτηλεόραση. Το πρώτο βήμα έγινε με τη συγκρότηση της Ανεξάρτητης Ειδικής Επιτροπής και της ομάδας διεθνών εμπειρογνωμόνων με υποστηρικτικό στην επιτροπή ρόλο. Τα μέλη τους δεν θα αμείβονται, κάτι που είχε αποσαφηνιστεί από την αρχή.

Η επιτροπή προσωπικοτήτων, για τη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων που θα αφορούν τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, θα αποτελείται από τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκο Αλιβιζάτο, που θα είναι και πρόεδρός της, τον καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργο Ιωάννου, την αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σταυρούλα Κτιστάκη, τον διδάκτορα Νομικής και ειδικό επιστήμονα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Αλέξανδρο Οικονόμου, τη διδάσκουσα στο Πάντειο, Μαρίνα Ρήγου, τον αναπληρωτή καθηγητή Δημοσίου Δικαίου Γιάννη Τασόπουλο και το λέκτορα Δημοσίου Δικαίου Αθανάσιο Τσεβά.

Εργο της θα είναι η κατάθεση προτάσεων για «τη δημιουργία ενός σύγχρονου μοντέλου διακυβέρνησης και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΡΤ ΑΕ», αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος. Τονίζεται δε πως η επιτροπή δεν θα εμπλακεί με τα διαχειριστικά και οργανωτικά θέματα της εταιρείας, ούτε βεβαίως και με το πλάνο εργασιακής εφεδρείας στην ΕΡΤ.

Το προφίλ, οι αρμοδιότητες, η σύνθεση και ο τρόπος επιλογής των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, ο τρόπος αξιολογικής επιλογής των γενικών διευθυντών είναι κύριο μέλημα της Επιτροπής. Παράλληλα καλείται να εξετάσει αν πρέπει να συσταθεί Εποπτικό Συμβούλιο με διευρυμένο συμβουλευτικό ρόλο για την εφαρμογή στρατηγικής και λογοδοσίας στην ΕΡΤ.

Από την Ανεξάρτητη Ειδική Επιτροπή η κυβέρνηση περιμένει να προσδιορίσει τα συστατικά στοιχεία του ρόλου της ΕΡΤ και των δημόσιων ΜΜΕ, εν γένει, αναφέρει ο κ. Μόσιαλος, καθώς επίσης τη μορφή διακυβέρνησής τους και τα όριά τους σε σχέση με τα ιδιωτικά κανάλια. Με γνώμονα «την ανεξαρτησία στην είδηση, την αποκομματικοποίηση των δημόσιων ΜΜΕ και τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανταποδοτικού τέλους».

Εν τω μεταξύ, επιφανή στελέχη της ευρωπαϊκής τηλεοπτικής αγοράς έρχονται να συνδράμουν το έργο της Ανεξάρτητης Ειδικής Επιτροπής, ως συμβουλευτική ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων. Ουσιαστικά θα προσφέρουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους.

Πρόκειται για τον διευθυντή στρατηγικής της δημόσιας σουηδικής τηλεόρασης, STV, Τζίμι Αλστραντ, τον αντιπρόεδρο της γερμανικής ZDF, Εμίλ Κέτερινγκ, τον γενικό γραμματέα της γαλλικής France Television, Ιβ Ρολάντ, και τον επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων του BBC, Γουίλφ Γουάιτ.