Φθίνουν σταδιακά οι καταλήψεις στα γυμνάσια και τα λύκεια όλης της χώρας, ωστόσο με την επιστροφή τους στις αίθουσες εκπαιδευτικοί και μαθητές διαπιστώνουν καταστροφές που έγιναν στη διάρκεια των καταλήψεων.

Σπασμένα θρανία, κατεστραμμένες τουαλέτες και γραφεία καθηγητών, διαλυμένοι υπολογιστές και εικόνα βανδαλισμού αντίκρισαν οι καθηγητές του 5ου Λυκείου Ζωγράφου, μόλις άνοιξε χθες έπειτα από πολυήμερη κατάληψη. Οι δράστες πιθανολογείται ότι ήταν εξωσχολικοί, αλλά ερευνάται η συμμετοχή και μαθητών του σχολείου.

Επίσης στο 8ο Λύκειο Πατησίων εκλάπησαν από το εργαστήριο όλοι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ενώ στην Ευαγγελική Σχολή της Νέας Σμύρνης άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε φωτοτυπίες βιβλίων που φυλάσσονταν στο γυμναστήριο, με αποτέλεσμα να καεί το παρκέ. Μεμονωμένα περιστατικά βανδαλισμών κατά τη διάρκεια των καταλήψεων συνέβησαν και σε άλλα σχολεία, όπως στους Αμπελοκήπους, την Καστοριά, την Κομοτηνή, τη Λαμία.

Η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου τόνισε χθες ότι θα αναζητηθούν ευθύνες και θα αναπληρωθούν όλα τα χαμένα μαθήματα, και πρόσθεσε: «Τα τελευταία χρόνια έχουμε φτάσει σε σημείο κάθε Οκτώβρη να είναι μόδα οι καταλήψεις. Δέχομαι ότι φέτος ήταν περισσότερες. Αλλά εδώ έχουμε και φαινόμενα επικίνδυνα – να σας πω ότι σε δύο πόλεις, Γιάννινα και Πάτρα, είχαμε φαινόμενα χρήσης αλκοόλ. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να ειδοποιούνται οι Αρχές».

Ναρκωτικά σε λύκειο των Ιωαννίνων. Τέσσερα νεαρά άτομα – ανάμεσά τους μια μαθήτρια – μεταφέρθηκαν σε άσχημη κατάσταση λόγω χρήσης ναρκωτικών στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων από το 4ο Λύκειο της πόλης που βρίσκεται υπό κατάληψη. Τα τρία άτομα μεταφέρθηκαν αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και το τέταρτο βρέθηκε πεσμένο το πρωί της Παρασκευής, ύστερα από ώρες, στο προαύλιο του σχολείου.

Τα τρία νεαρά άτομα ήταν εξωσχολικοί και η μαθήτρια φοιτούσε σε άλλο λύκειο. Αρχικά για την περίπτωση αυτή δεν ανακοινώθηκε το παραμικρό, αλλά και δεν ειδοποιήθηκε ούτε η Αστυνομία. Την τελευταία ενημέρωσε το νοσοκομείο και άρχισε έρευνες για να συλλάβει έπειτα από ένα 24ωρο έναν 20χρονο, ο οποίος είχε προμηθεύσει με ναρκωτικά τα τέσσερα άτομα στο λύκειο και είχε παραμείνει για ώρες στον χώρο του σχολείου. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητα κάνναβης βάρους 61,7 γραμμαρίων, 16 ναρκωτικά χάπια και δύο μαχαίρια.