Κόβονται οι περισσότερες εκδρομές και αργίες στα σχολεία που έκαναν πολυήμερες καταλήψεις, ενώ ενδέχεται να γίνονται και μαθήματα το Σάββατο, σύμφωνα με την εγκύκλιο για τον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων μαθημάτων που εξέδωσε χθες το υπουργείο Παιδείας. Η εγκύκλιος, την οποία υπογράφει η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, αναφέρει ότι η αναπλήρωση -με την οποία πρέπει να εξασφαλίζεται για κάθε μάθημα η κάλυψη τουλάχιστον των 4/5 των απολεσθεισών ωρών διδασκαλίας – πρέπει να γίνει εντός του τρέχοντος τριμήνου. Εάν μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες από τη λήξη μιας κατάληψης δεν καταθέσουν προτάσεις τα Σχολικά Συμβούλια, τότε το πώς ακριβώς θα γίνει σε κάθε σχολείο θα το αποφασίζει ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης. Το υπουργείο τονίζει ότι σε όλη τη χώρα έχουν γίνει μηνυτήριες αναφορές στα σχολεία όπου υπήρξαν βανδαλισμοί, καταστροφές και άλλα φαινόμενα ανομίας, με τις οποίες ζητείται και η αποζημίωση των ζημιών από τους δράστες ή από τους κηδεμόνες τους, όταν είναι ανήλικοι.

Οι 5 τρόποι κάλυψης των χαμένων ωρών είναι:

α. Περικοπή περιπάτων και εκδρομών.

β. Περιορισμός των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών.

γ. Αξιοποίηση των σχολικών εορτών (πραγματοποιούνται και οι εορτές και τα μαθήματα).

δ. Εφόσον η ύλη δεν μπορεί να καλυφθεί με τους παραπάνω τρόπους, προστίθενται διδακτικές ώρες μετά την ολοκλήρωση του ημερησίου προγράμματος και αξιοποιούνται τα Σάββατα.

ε. Εφόσον η ύλη δεν μπορεί να καλυφθεί με τη σωρευτική εφαρμογή των ανωτέρω μπορεί να αποφασιστεί παράταση του διδακτικού έτους.

Εν τω μεταξύ, τον αριθμό των σχολείων που βρίσκονται υπό κατάληψη ζήτησε να πληροφορηθεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες. Ο ανώτατος εισαγγελέας με έγγραφό του ζήτησε από τους Εισαγγελείς Εφετών όλης της χώρας να τον ενημερώσουν αναλυτικά σχετικά με το πόσα και ποια σχολεία στην περιφέρειά τους βρίσκονται σε κατάληψη .

Οι καταλήψεις σε σχολεία και σχολές μειώθηκαν και χθες, σήμερα όμως μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί προγραμματίζουν νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια.