Οι προσωπικές αντιπαραθέσεις και τα θερμά επεισόδια στη Βουλή – συνηθίζει να διακόπτει τους πολιτικούς του αντιπάλους – δεν είναι μια ασυνήθιστη κατάσταση στην διαδρομή του Μανώλη Κεφαλογιάννη. Αντιθέτως, ακόμη και βουλευτές της ΝΔ θεωρούν ότι οι επιδείξεις «τσαμπουκά» αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της τακτικής που ακολουθεί ο βουλευτής Ηρακλείου και σε αυτές έχει στηρίξει σε έναν βαθμό την πολιτική πορεία του. Προβάλλοντας ένα σκληρό δεξιό προφίλ, άλλωστε, τη δεκαετία του 1990 και ιδίως την περίοδο Σημίτη (1996-2004), ο κ. Κεφαλογιάννης είχε φιλοτεχνήσει ένα προφίλ «απηνούς διώκτη της διαπλοκής» και «σταυροφόρου της κάθαρσης». Με τις περγαμηνές του «σκανδαλοκυνηγού», το 2004 όλοι προεξοφλούσαν ότι θα ήταν ένα από τα φρέσκα πρόσωπα στα οποία θα επένδυε ο Κ. Καραμανλής για την «επανίδρυση» του κράτους.

Οι προβλέψεις είχαν επαληθευθεί και μόλις στα 45 χρόνια του, τότε, ο κρητικός βουλευτής είχε αναλάβει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ηταν μια περίοδος που το άστρο του Μανώλη Κεφαλογιάννη έλαμπε στο γαλάζιο στερέωμα, ενισχύοντας τη δυναμική του όχι μόνο στο Ηράκλειο όπου εκλεγόταν συνεχώς από το 1990 αλλά και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης.

Η εξέλιξή του, ωστόσο, ήταν διαφορετική. Τρία χρόνια μετά, ο Κώστας Καραμανλής είχε πάψει να επενδύει στον κ. Κεφαλογιάννη και μετά τις εκλογές του 2007 τον άφησε εκτός κυβερνητικού σχήματος. Εκτοτε, ήταν κοινός τόπος στη Ν.Δ. ότι ο βουλευτής είχε αρχίσει να κατεβαίνει τα σκαλοπάτια της πολιτικής – σε σημείο που το 2009 αρκετοί στην Κρήτη αμφέβαλλαν ακόμη και για την επανεκλογή του. Τελικώς επανεξελέγη αλλά έπειτα από χρόνια έχασε την πρωτιά στο Ηράκλειο που πέρασε στον Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος βρίσκεται πλέον εκτός ΝΔ, ακολουθώντας την Ντόρα Μπακογιάννη.

ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ. Ο κ. Κεφαλογιάννης είχε κάνει άνω – κάτω την κυβέρνηση με ένα ξαφνικό «χτύπημα» από το Κατάρ: τον Μάιο του 1996, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια σε επίσημη επίσκεψη στην αραβική χώρα, ο τότε υπουργός είχε αποφανθεί πως την κυβέρνηση Καραμανλή την αποτελούσαν «καραγκιόζηδες που συμβιβάστηκαν με τη διαπλοκή» ενώ έσπευσε να προσθέσει ότι δεν εξαιρούσε τον εαυτό του.

Εκτός κυβέρνησης έως το 2009, δεν απέφυγε τις παρεμβάσεις αυτοκριτικής ενώ στις εσωκομματικές εκλογές του 2009 στήριξε την Ντόρα Μπακογιάννη -κυρίως επειδή τα περιθώρια ελιγμών για έναν βουλευτή της Κρήτης ήταν ελάχιστα, όπως λένε τοπικοί παράγοντες του κόμματος.

Στη στενή σχέση του κ. Αυγενάκη με την κ. Μπακογιάννη πάντως, αποδίδουν πολλοί την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να «διασώσει» τον κ. Κεφαλογιάννη, ορίζοντάς τον σε μία από τις τρεις θέσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος.