Νοέμβριος 1995. Το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ είναι βαρύ. Μόλις έχει εκδηλωθεί η περίφημη «κίνηση των τεσσάρων» με τους Κώστα Σημίτη, Βάσω Παπανδρέου, Θεόδωρο Πάγκαλο και Παρασκευά Αυγερινό, οι οποίοι δρομολογούν τη διαδικασία διαδοχής του ηγέτη του κινήματος.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στο υπόγειο του «Κάραβελ», εξαπολύει κεραυνούς εναντίον των εσωκομματικών αντιπάλων. Στην αίθουσα δεν ακούγεται ούτε ψίθυρος. Ξαφνικά οι κάμερες στρέφονται στη Βάσω Παπανδρέου. Με ύφος αυστηρό διασχίζει με γοργό βήμα τον διάδρομο. Φτάνει στο βήμα και αφήνει μια επιστολή μπροστά στον Ανδρέα Παπανδρέου. Κάνει μεταβολή και φεύγει από την αίθουσα. Η αμηχανία είναι τόσο μεγάλη ακόμη και για τον ίδιο τον Α. Παπανδρέου, ο οποίος σταματά την ομιλία του, την κοιτά και περιορίζεται να πει: «Μάλιστα…».

Αυτό ήταν μόνο μία από τις πολλές συγκρούσεις της Βάσως Παπανδρέου στη μακρά πολιτική της διαδρομή. Το 1993, ενώ βρισκόταν σε πόλεμο με το τότε περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κατάφερε να βγει πρώτη βουλευτής στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών.

Η Βάσω Παπανδρέου στήριξε τον σημερινό Πρωθυπουργό στη μεγάλη σύγκρουση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Αρκετοί προεξοφλούσαν ότι η Βάσω Παπανδρέου θα ήταν «η τσαρίνα» της Πλατείας Συντάγματος. Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ. Οι συγκρούσεις της αυτή τη διετία ήταν πολλές. Τρεις απ’ αυτές όμως έχουν κυριαρχήσει στην επικαιρότητα.

ΟΙ ΚΟΝΤΡΕΣ. Η πρώτη και η πιο επεισοδιακή ήταν με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Σε κάθε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, τον επέκρινε για τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση. Τον Ιούλιο του 2010 μάλιστα, για να καταδείξει ότι η κυβέρνηση αντέδρασε με μεγάλη καθυστέρηση, αποκάλυψε μια συνομιλία της με τον υπουργό Οικονομίας. «Από τον Οκτώβριο του 2009 ήρθα στο γραφείο και σου είπα να πάρεις μέτρα, και εσύ με κοίταζες σαν ΟΥΦΟ», είπε επί λέξει.

Η δεύτερη σύγκρουση έγινε με τον Γιάννη Ραγκούση για τα ταξί. Ενώ η χώρα ήταν σε αναστάτωση με την πολυήμερη απεργία των ιδιοκτητών ταξί, είπε στον υπουργό Υποδομών στη Βουλή: «Ξέρουμε τι ψηφίσαμε και μη μας λες ότι άλλαξε η πολιτική επειδή άλλαξε ο υπουργός».

Στο στόχαστρο της Βάσως Παπανδρέου έχει μπει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. Σε ερώτησή της που συνυπέγραφε με άλλους 13 βουλευτές κατηγορούσε τον διοικητή ότι δεν έδωσε ακριβή στοιχεία για την κατάσταση της οικονομίας στη Βουλή.

Οσοι γνωρίζουν καλά τη Βάσω Παπανδρέου προεξοφλούν ότι το προσεχές διάστημα δεν θα σιωπήσει. Αντίθετα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα πρωταγωνιστήσει εντός και εκτός Βουλής στις πολιτικές εξελίξεις, που όλοι προεξοφλούν ότι θα είναι ραγδαίες.