Όπως μετέδωσε το Radio New Zealan, ειδικά συνεργεία άρχισαν ήδη την απάντληση πετρελαίου από το σκάφος, δίνοντας μάχη με το χρόνο για να αποφευχθεί μια εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή, καθώς ο καιρός αναμένεται να επιδεινωθεί σήμερα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, έχουν μεταφερθεί περίπου 10 τόνοι πετρέλαιο σε ένα φορτηγό πλοίο και η επιχείρηση αναμενόταν να διαρκέσει τουλάχιστον 30 ως 40 ώρες.

Η υπηρεσία που επιβλέπει την επιχείρηση εκτίμησε πως ήδη έχουν διαρρεύσει 20 ως 30 τόνοι αργού.

Το Rena, με σημαία Λιβερίας, 47.000 τόνων, προσάραξε νωρίς την Τετάρτη στον ύφαλο Αστρολάβος, 22 χλμ. ανοικτά της πόλης Ταουράνγκα, στην ανατολική Νέα Ζηλανδία.

Μετά τη διαρροή εντοπίστηκαν πουλιά καλυμμένα από πετρέλαιο, ανάμεσά τους μικροί μπλε πιγκουΐνοι. Οι αρχές απηύθυναν προειδοποίηση στους κατοίκους της περιοχής να μην καταναλώνουν θαλασσινά που μπορεί να έχουν μολυνθεί.

Το πετρέλαιο έχει μολύνει τον κόλπο της Αφθονίας, ένα από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα και βιότοπο για φάλαινες, δελφίνια, πιγκουίνους και θαλασσοπούλια.

Δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων έχει εκδοθεί για την περιοχή, με ανέμους ταχύτητας 80 χιλιομέτρων την ώρα και σφοδρές βροχοπτώσεις να αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι κακές καιρικές συνθήκες μπορεί να κόψουν το πλοίο στη μέση. Στην περίπτωση αυτή 1.700 τόνοι αργού πετρελαίου θα απελευθερώνονταν, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

Ήδη 20 με 30 τόνοι πετρελαίου έχουν μολύνει τον κόλπο της Αφθονίας.