Μια ομάδα Βρετανών οι οποίοι ζουν στη Βαρκελώνη και έχουν απαυδήσει με τους πορτοφολάδες και την αδυναμία της ισπανικής αστυνομίας να τους αντιμετωπίσει, δραστηριοποιούνται στον κυβερνοχώρο εναντίον των κακοποιών αυτών. Δημιούργησαν τον ιστότοπο robbedinbarcelona.com, μέσω του οποίου παρέχουν συμβουλές για το πού δρουν οι συμμορίες και για τα κόλπα που χρησιμοποιούν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν εκεί ποια μέρη να αποφεύγουν, να δώσουν κι αυτοί τις συμβουλές τους και να αφηγηθούν τις ιστορίες τους.

Η Βαρκελώνη έχει τη φήμη του παράδεισου των πορτοφολάδων. Η αστυνομία λέει πως περίπου 150 πορτοφολάδες έχουν σχηματίσει συμμορίες που λυμαίνονται το Μετρό, τα τρένα και τα λεωφορεία, διαπράττοντας 90 κλοπές κάθε μέρα.

«ΠΛΑΦΟΝ» ΤΑ 400 ΕΥΡΩ. Επικριτές επισημαίνουν πως το ισπανικό νομικό σύστημα λειτουργεί υπέρ των κλεφτών, επειδή δεν επιτρέπει στην αστυνομία να θέτει υπό κράτηση πορτοφολάδες αν δεν έχουν κλέψει μετρητά άνω των 400 ευρώ ή εμπορεύματα αντίστοιχης αξίας. Αν κλέψουν λιγότερα, αφήνονται ελεύθεροι με ένα πρόστιμο ώς 150 ευρώ. Οπως έγραψε τις προάλλες στον ιστότοπο ο αστυνομικός της Βαρκελώνης Βίκτορ Αργκελαγκέ Φορέ, «δεν είναι ότι η ισπανική αστυνομία είναι άχρηστη, αλλά ότι η νομοθεσία είναι ήπια».

Ενας από τους ιδρυτές του ιστότοπου, ο οποίος ζει χρόνια στη Βαρκελώνη, είχε την ιδέα για τον ιστότοπο όταν άγνωστοι λήστεψαν τους γονείς του την ίδια μέρα σε διαφορετικά επεισόδια. Αρπαξαν την τσάντα της μητέρας του και βούτηξαν το πορτοφόλι του πατέρα του μέσα από την τσέπη του. Αμφότεροι ορκίστηκαν να μην επισκεφθούν ποτέ ξανά την πόλη. «Θέλουμε να φέρουμε σε δύσκολη θέση τις Αρχές της πόλης για να κάνουν κάτι εναντίον των πορτοφολάδων», έγραψε με το ψευδώνυμο Ρομπ Ντέιλι.

Στη Βαρκελώνη υπάρχουν όμως κι άλλοι που δίνουν τη δική τους μάχη. Καθημερινά η 38χρονη Ελιάνα Γκερέρο αντιμετωπίζει κλέφτες στο Μετρό. Είναι οπλισμένη μόνο με μια σφυρίχτρα για να προειδοποιεί τα πιθανά θύματα και έχει δεχθεί επιθέσεις σε αρκετές περιπτώσεις προσπαθώντας να σταματήσει μια κλοπή.