H ιστορία της Apple δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα, οι δίκες της έχουν γράψει ιστορία στα νομικά χρονικά, ενώ οι κόντρες και οι ιδιοτροπίες του ίδιου του Τζομπς είναι παροιμιώδεις. Σύμφωνα με τους επικριτές του, ο οραματιστής της Apple είχε αρκετές σκοτεινές πλευρές, ενώ οι πρακτικές που υιοθέτησε, ειδικά κατά την περίοδο της «παντοδυναμίας» του προκάλεσαν ιδιαίτερα αρνητικά σχόλια.

Μια από τις πιο γνωστές διαμάχες της Apple ήταν αυτή με τη Microsoft. Ο πόλεμος διεξήχθη τόσο στα δικαστήρια όσο και μέσω ανακοινώσεων και άρχισε το 1988, όταν η εταιρεία του Τζομπς μήνυσε τη Microsoft, αλλά και τη Hewlett Packard για παραβίαση παντεντών που αφορούσαν το λειτουργικό σύστημα. Η Microsoft είχε μόλις λανσάρει τα Windows 2.0 και ο Τζομπς ισχυριζόταν ότι η εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς είχε «κλέψει» στοιχεία από το λειτουργικό σύστημα της Apple. Η νομική μάχη διήρκεσε μέχρι το 1997, όταν και επήλθε συμφωνία, η οποία μεταξύ άλλων προέβλεπε την αγορά μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου της Apple από τη Microsoft.

ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΠΙΤΛΣ. Πάντως, ακόμα και στις κόντρες του, ο Τζομπς είχε πάντοτε σύμμαχό του το χιούμορ. Για παράδειγμα, όταν η Apple του Τζομπς έδινε νομική μάχη με την Apple Records των Beatles, η εταιρεία πληροφορικής ονόμασε έναν από τους ήχους συστήματος στους υπολογιστές της «Σο-σού-μι». Η λέξη αυτή δεν σημαίνει κάτι, αλλά στον προφορικό λόγο ακούγεται ως «so, sue me», που σε ελεύθερη μετάφραση αποδίδεται ως «δεν με νοιάζει, μήνυσέ με». Αντίστοιχα, όταν το 1994 ο αστρονόμος Καρλ Σαγκάν ζήτησε από την Apple να μη χρησιμοποιεί το όνομά του για το πρωτότυπο ενός υπολογιστή, η εταιρεία του Τζομπς υιοθέτησε το αρκτικόλεξο BHO (Butt-Head Astronomer ή «βλάκας αστρονόμος»). Ο Σαγκάν μήνυσε την Apple, αλλά έχασε τη δίκη. Πέρα από τις χιουμοριστικές αντίδικες, οι επικριτές του Τζομπς έχουν μια σειρά από επιχειρήματα εναντίον του. Το πρώτο αφορούσε τον συγκεντρωτισμό του και τη σκληρή αντιμετώπιση προς τους υφισταμένους του. Οι απολύσεις, ακόμα και μέσα στο ασανσέρ, ήταν συχνό φαινόμενο στα γραφεία της Apple, ενώ ο ίδιος ο Τζομπς ήταν ο πιο σκληρός κριτής των προϊόντων της εταιρείας. Είχε απορρίψει τρία πρωτότυπα του iPhone πριν η συσκευή καταλήξει στα ράφια των καταστημάτων, μόνο και μόνο επειδή δεν του άρεσαν.

κινεζικο μαρτυριο. Παράλληλα, ο Τζομπς δέχθηκε σφοδρή κριτική για τις συνθήκες εργασίας και στα εργοστάσια που παρήγαν τις συσκευές του. Μέχρι πριν από μια δεκαετία, τα μοντέλα της Apple κατασκευάζονταν στις ΗΠΑ. Σήμερα, απλώς «σχεδιάζονται στην Καλιφόρνια» αλλά παράγονται στην Κίνα, σε εργοστάσια που μοιάζουν με στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δεκάδες αυτοκτονίες, 36ωρες βάρδιες και κακοπληρωμένοι εργάτες κρύβονται πίσω από τις «συσκευές που άλλαξαν τον κόσμο».

Τέλος, οι επικριτές του κατηγορούν την Apple ότι παρέβη τις αρχές της ελευθερίας του λογισμικού και της ανοικτής λογικής στα προϊόντα. Το 1984 ο Τζομπς χαρακτήριζε «Μεγάλο Αδελφό» την IBM, αλλά τα προϊόντα που τον καθιέρωσαν έχουν υιοθετήσει ανάλογη λογική. Για να εγκαταστήσει κανείς προγράμματα, μπορεί να το κάνει μόνο μέσα από τις υπηρεσίες της Apple, οι συσκευές «επικοινωνούν» εύκολα μόνο με τα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρείας, ενώ για τους προγραμματιστές το λειτουργικό σύστημα είναι «μαύρο κουτί» στο οποίο δεν έχουν πρόσβαση.