Λουλούδια μέσα στη νύχτα, κεριά, ακόμα και δάκρυα. Ολα αυτά, μπροστά σε καταστήματα! Ζούμε λοιπόν σε έναν τόσο εμποροκρατικό κόσμο που μόνο οι ήρωες του καπιταλισμού μπορούν να προκαλέσουν τόση συγκίνηση σε ολόκληρο τον πλανήτη; Οχι. Ο Στιβ Τζομπς, που πέθανε τη νύχτα της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου, στα 56 του χρόνια, ήταν πολύ περισσότερα από ένα μεγάλο αφεντικό.

Ο συνιδρυτής της Apple άλλαξε τον κόσμο. Περισσότερο και από πολλούς μεγάλους αρχηγούς κρατών, το έργο του μεταμόρφωσε τη ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Η μεγαλοφυΐα αυτού του Αμερικανού ήταν να ελέγξει την τεχνολογία, ώστε να τη βάλει στις ζωές μας. Η Apple δεν εφηύρε το ποντίκι, είχε όμως πρώτη την ιδέα να λανσάρει έναν υπολογιστή – τον Macintosh – με ποντίκι. Ηταν το 1984. Η Apple δεν εφηύρε τις ψηφιακές συσκευές αναπαραγωγής αρχείων μουσικής, ούτε την on line μουσική, αλλά το λανσάρισμα το 2001 του iPod και του iTunes κέρδισαν τις γενιές που διέφευγαν μέχρι τότε από τους «στρατηγούς» της μουσικής.

Το mobile Internet, οι οθόνες αφής και οι διαδικτυακές υπηρεσίες υπήρχαν από χρόνια, όμως η καλιφορνέζικη επιχείρηση έκανε το σύμπαν αυτό προσβάσιμο στον καθένα με το iPhone το 2007, το App Store το 2008, κατόπιν το iPad το 2010.

Ο Στιβ Τζομπς είναι ένας από τους εφευρέτες του σημερινού κόσμου. Υποκλινόμαστε.