Αλυτος γρίφος παραμένει για τους ειδικούς η προέλευση του αστεροειδούς που πριν από 64 εκατομμύρια χρόνια προσέκρουσε στη Γη, προκαλώντας κατά πάσα πιθανότητα την εξαφάνιση των δεινοσαύρων και άλλων μορφών ζωής.
Η πιο εμπεριστατωμένη θεωρία που υπήρχε έως τώρα ήταν ότι εκείνος ο αστεροειδής αποτελούσε τμήμα ενός τεράστιου αστεροειδούς, γνωστού ως Μπαπτιστίνα. Πριν από 160 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τη θεωρία που διατυπώθηκε το 2007, ο Μπαπτιστίνα συγκρούστηκε με άλλο ουράνιο σώμα, στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ του Αρη και του Δία, και από τη σύγκρουση εκτοξεύτηκαν προς κάθε κατεύθυνση κομμάτια που έμοιαζαν με ιπτάμενα βουνά. Ενα εξ αυτών ελέχθη ότι χτύπησε στη συνέχεια τη Γη.
Οπως όμως προέκυψε ύστερα από πρόσφατες έρευνες, με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου υπερύθρων WISE της NASA, κανένας από τους αστεροειδείς της οικογένειας του Μπαπτιστίνα δεν προσέκρουσε στη Γη πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια.
Οι επιστήμονες ανίχνευσαν το υπέρυθρο φως που προέρχεται από τους αστεροειδείς και το οποίο μεταφέρει πληροφορίες για το μέγεθος και τη θερμότητά τους. Εξέτασαν 120.000 αστεροειδείς στην κύρια ζώνη, 33.000 καινούργιους και 1.056 αστεροειδείς που ανήκουν στην οικογένεια του Μπαπτιστίνα. Με τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν ήταν σε θέση να διαπιστώσουν πότε κάθε αστεροειδής έλαβε τη θέση που κατέχει σήμερα στο ηλιακό σύστημα.
Αποδείχτηκε ότι ο Μπαπτιστίνα, όντως συγκρούστηκε με άλλο ουράνιο σώμα, αλλά αυτό έγινε πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα και κανένα από τα κομμάτια του δεν πήρε τον δρόμο προς τη Γη.
Ετσι, η «φωλιά» του αστεροειδούς με διάμετρο 10 χλμ. που χτύπησε τότε τη Γη εξακολουθεί να παραμένει άφαντη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από