Οι Your Hand in Mine είναι γέννημα – θρέμμα Θεσσαλονικείς, εκεί μένουν, εκεί θα μένουν (έτσι έχουν δηλώσει) εκτός και αν οι διαδικτυακές τους επαφές ανοίξουν ευκαιρίες γι’ άλλη γη, άλλα μέρη.

Στις μέρες του μεγάλου ιντερνετικού κουτσομπολιού, όπου ένα κιχ μας πέφτει στον ωκεανό και φτάνει στο σύμπαν με ταχύτητες tweeter, εκείνοι – Μάνος Μυλωνάς και Γιώργος Παπαδόπουλος – έφτιαξαν μια «σιωπηλή» μουσική, που σε γυρνάει στην ηρεμία των παιδικών παραμυθιών. Χαμηλοί ήχοι, ηλεκτρονικά περάσματα, ατμόσφαιρα κινηματογραφική από τους δύο πειραματιστές που έχουν σαν φετίχ τα δικά τους αυτοσχέδια όργανα σε συνδυασμό με τις ηλεκτρονικές δυνατότητες του δικού τους λάπτοπ.

«The Garden Novels», τουτέστιν «Τα παραμύθια των κήπων» (από την Inner Ear), μουσικές φτιαγμένες με μελόντικες, παιδικό πιάνο, μαντολίνο, θέρεμιν, toy synth, γιουκαλίλι – και άλλα άγνωστα για τις γνώσεις μου όργανα – αλλά και programming. Νεορομαντισμός σε χρώματα δειλινού του Βορρά, φλασιές από νορμανδική φολκ, χορδές μαντολίνου που κελαηδούν με επτανησιακό ταμπεραμέντο, λικνίσματα του αέρα σε φυλλωσιές που ίσα ίσα ψιθυρίζουν.

The «Garden Novels», ένα σιντάκι κατά της κατάθλιψης και της έντασης των ημερών, σε πακέτο ιδιαιτέρως προσεγμένο – η Inner Ear έχει τον τρόπο της – σε δίσκο βινυλίου επίσης και αυτό πολιτική της Ιnner Ear.

Οι Your Hand In Mine πρωτοεμφανίστηκαν το 2006 μέσα από την παρέα των post rock Shortcat. Τα παιδικά μουσικά όργανα, οι αυτοσχέδιες συσκευές οι τεχνικές live – looping και ο πειραματισμός έγιναν το μέσο για να εκφράσουν τη νεορομαντική τους διάθεση σε μια προσωπική μουσική με τα δικά τους υλικά, μια δική τους μουσική δωματίου.

Η πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά ήταν το «Every Night Dreams» (Inner Ear), μουσική που έγραψαν για τη μικρού μήκους ταινία «Yogoto no Yume», του Mikio Naruse, που παρουσίασαν ζωντανά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η υποδοχή ήταν εξαιρετική. Από τότε έχουν κάνει κάποια επιλεγμένα λάιβ (με αυτούς έκλεισε το Sunni Festival φέτος) γιατί όπως έχουν πει χαρακτηριστικά θέλουν να κρατήσουν τη μουσική τους μακριά από τον βιοπορισμό, μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή. Από τις πιο ενδιαφέρουσες εμπειρίες τους, η συναυλιακή τους σχέση (support group) με τον Yann Tiersen στις εν Ελλάδι εμφανίσεις του.

Θα τους δούμε καθόλου στην Αθήνα; Θα τους δούμε. Με όλα τα περίεργα όργανά τους επί σκηνής και με όλα τα μυστικά αλχημιστών για ζεν καταστάσεις – ό, τι καλύτερο μπορεί να ποθήσει κανείς στις μέρες μας. Στις 30/10 στο «Six Dogs» (Μοναστηράκι).