Οι ευρωπαίοι ηγέτες πιθανότατα θα αποφασίσουν τον τρόπο ενίσχυσης των τραπεζών στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον επίτροπο της ΕΕ για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Ολι Ρεν.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια σεμιναρίου στο Ελσίνκι, ο Ρεν είπε ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Βοήθειας (EFSF) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν τελευταία λύση για την ενίσχυση των τραπεζών. Σύμφωνα με τονεπίτροπο της ΕΕ οι ευρωπαϊκές χώρες με την υψηλότερη αξιολόγηση (ΑΑΑ) αλλά και οι πιο πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορούν να ενισχύσουν τις τράπεζές τους μέσω των αγορών ή με δική τους (κυβερνητική) στήριξη.

Οι προτάσεις της Κομισιόν για τη χορήγηση ρευστότητας προς τις τράπεζες είναι πιθανόν να παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την ΕΕ. «Υπάρχει μια ευκαιρία να παρουσιάσει η Κομισιόν τις προτάσεις της τις επόμενες ημέρες», είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπελί σε ενημέρωση Τύπου, προσθέτοντας επίσης ότι «πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή προσέγγιση» και ότι πρέπει να αποφασιστεί ποια ακριβώς θα είναι αυτή.

Την ανάγκη να υπάρξει πανευρωπαϊκό σχέδιο που προβλέπει επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει επισημάνει εξάλλου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.