Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, πρωτίστως στο εσωτερικό της κυβέρνησης, έστειλε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Στη διάρκεια μιας ιδιαίτερα υψηλών τόνων συνεδρίασης του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος θέλησε για πρώτη φορά να διασαφηνίσει τα όρια της πολιτικής του ευθύνης υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι αυτός ο Πρωθυπουργός. Και αυτό διότι έγινε αποδέκτης καυστικών σχολίων από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ακόμη και πρώην υπουργούς, για καθυστερήσεις και κυβερνητικές παραλείψεις.

Οχι σε εκλογες.
Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε απαντώντας σε υπαινιγμούς βουλευτών - όπως η Βάσω Παπανδρέου και ο Μίμης Ανδρουλάκης - ότι απαιτούνται πολιτικές πρωτοβουλίες και πως η προοπτική πρόωρων εκλογών «θα ήταν καταστροφική».
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αισθάνθηκαν μεγάλη έκπληξη βλέποντας τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να... απασφαλίζει δεχόμενος κριτική για καθυστερήσεις και ολιγωρίες στην εφαρμογή των υποχρεώσεων της χώρας. «Δεν είμαι εγώ ο Πρωθυπουργός. Να τα θέσετε αυτά στον Πρωθυπουργό. Γιατί δεν θέτετε τα ζητήματα αυτά με παρρησία στις συναντήσεις σας με τον κ. Παπανδρέου;» ρώτησε, ενώ όταν του τέθηκε θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης στο να εφαρμόζει σκληρές πολιτικές σχολίασε: «Φορέας της νομιμοποίησης είναι ο Πρωθυπουργός. Ο,τι πει ο κ. Παπανδρέου εγώ θα τον στηρίξω».

ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΚΟΥΣΕΛΑ.
Είχαν προηγηθεί δύο ιδιαίτερα έντονες φραστικές αντιπαραθέσεις του κ. Βενιζέλου με τον Γιάννη Διαμαντίδη και τον Δημήτρη Κουσελά, με αιχμή τις καθυστερήσεις: «Τι γίνεται με τους μεγαλοοφειλέτες; Γιατί δεν δίνετε στη δημοσιότητα τα ονόματά τους - είναι 3.800 - και τους αφήνετε ήσυχους την ώρα που θέλουμε να κόψουμε το ρεύμα από ανθρώπους που δεν χρωστούν ούτε ένα ευρώ στην Εφορία;» είπε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών. «Εγώ είμαι τρεις μήνες υπουργός στο Οικονομικών. Εσύ τι έκανες, ρε Δημήτρη, που ήσουν και στο αρμόδιο υπουργείο;» αντέτεινε ο κ. Βενιζέλος για να του απαντήσει ο βουλευτής πως «αυτός ήταν ο λόγος που αποχώρησα από την κυβέρνηση».

«Υπουργοί του ΔΝΤ».
 Την ίδια ώρα ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Διαμαντίδης ζητούσε εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονομικών για ομόλογο που υποστήριξε ότι έχουν συνάψει η Εθνική Τράπεζα και η Morgan Stanley, σύμφωνα με πληροφορίες που είχε στη διάθεσή του. «Γιατί δεν τα έλεγες αυτά όσο ήσουν υπουργός;» διαμαρτυρήθηκε ο κ. Βενιζέλος, όμως στη συζήτηση μπήκε η Τόνια Αντωνίου και απευθυνόμενη στον κ. Διαμαντίδη είπε φωνάζοντας: «Οταν τα λέγαμε εμείς μας κατηγορούσατε για αποστάτες και ιουλιανούς. Εσείς που τώρα κάνετε κριτική γίνατε υπουργοί του ΔΝΤ». Από την πλευρά του ο κ. Διαμαντίδης απάντησε εξίσου έντονα: «Ποιος σού είπε ότι οι πρώην υπουργοί δεν μπορούν να λένε την άποψή τους στα κομματικά όργανα;». Παράλληλα, μιλώντας στο ίδιο πνεύμα με την κ. Αντωνίου, ο Νίκος Σαλαγιάννης σχολίασε ότι «κάποιοι που χρημάτισαν υπουργοί και θέτουν σήμερα ζητήματα, να μας πουν τι έκαναν όταν ασκούσαν τα καθήκοντά τους».

ΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ.
Εκτός θέματος, και παρά τις παραινέσεις του Ανδρέα Μακρυπίδη και του Κώστα Γείτονα για ψυχραιμία στη συνεδρίαση του ΚΤΕ, εισέβαλε και η προοπτική δημοψηφίσματος. Μάλιστα, η Τόνια Αντωνίου κατέστησε σαφές ότι για να περάσει η απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος θα πρέπει να ρωτηθούν πρώτα και να συναινέσουν οι 154 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Τη συζήτηση άνοιξε η Μιλένα Αποστολάκη τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν σε στιγμές κρίσης να παίζουμε με τους θεσμούς, να μιλάμε για δημοψηφίσματα και να αλληλοδιαψεύδονται υπουργός Εσωτερικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος».
«Τι ισχύει τελικά σε αυτή την κυβέρνηση;» πρόσθεσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από