Σε ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα(!) ολοκληρώθηκε η συνεργασία του Μανόλο Χιμένεθ με την ΑΕΚ.

Ο προπονητής, βουρκωμένος ή σχεδόν κλαμένος, το ίδιο και οι διοικούντες την ΑΕΚ έβαλαν τις υπογραφές τους για να λυθεί η συνεργασία τους κοινή συναινέσει, ενώ ο Νίκος Κωστένογλου είναι έτοιμος να αναλάβει το τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας της Ενωσης.

«Adios» είπε ο Μανόλο Χιμένεθ στην ΑΕΚ, τέσσερις ημέρες πριν κλείσει έναν χρόνο στον πάγκο της. Ηταν 9 Οκτωβρίου 2010 όταν η κιτρινόμαυρη ΠΑΕ ανακοίνωνε την έναρξη συνεργασίας της μαζί του, με την ελπίδα ότι αυτός θα είναι ο προπονητής που θα άλλαζε την πορεία της Ενωσης.

Και χθες χρειάστηκαν περίπου 12 ώρες διαπραγματεύσεων για να καταφέρουν οι δύο πλευρές να βρουν κοινή συνισταμένη και να συμφωνήσουν να λύσουν τη συνεργασία τους. Στις 10 το πρωί άρχισαν οι συζητήσεις της διοίκησης της ΑΕΚ με τους εκπροσώπους και τους νομικούς του Χιμένεθ. Σημείο τριβής, όπως είναι φυσικό, αποτέλεσαν η αμοιβή του προπονητή, τα χρωστούμενα, τα ήδη δεδουλευμένα, τα ποσοστά των εκπροσώπων του, αλλά κυρίως οι εγγυήσεις ότι θα πληρωθούν στην ώρα τους οι δόσεις που συμφωνήθηκαν. Το ποσό που είχε προτείνει η Ενωση αρχικά για αμοιβή του Χιμένεθ ήταν 600.000 ευρώ σε τρεις δόσεις. Ο Ισπανός ζήτησε να πάρει όλα τα δεδουλευμένα του που ανέρχονται σε 645.000 ευρώ, μαζί με τα χρήματα των συνεργατών του (η ΑΕΚ ωφελείται περίπου ένα εκατ. ευρώ μέχρι το καλοκαίρι). Χθες βράδυ μάλιστα κυκλοφόρησε η φήμη ότι τα χρήματα η κιτρινόμαυρη εταιρεία τα εγγυήθηκε μέσω των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, που θα εισπράξει από το συνδρομητικό κανάλι της Nova, κάτι το οποίο διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τους ανθρώπους της διοίκησης. Κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας σύσκεψης έγιναν και διαλείμματα για φαγητό με πίτσες!

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι ο Χιμένεθ δέχτηκε να υπογράψει χωρίς εγγύηση, παρά μόνο στην περίπτωση που δεν πληρωθεί στην ώρα του να υπάρξει κάποιο χρηματικό πρόστιμο (penalty). Οι δόσεις τελικά θα είναι τέσσερις και ο Ισπανός θα πρέπει να έχει εξοφληθεί μέχρι τον Ιανουάριο, με την πρώτη δόση να καταβληθεί την προσεχή Δευτέρα.

Το ιδιαίτερα σημαντικό στην όλη υπόθεση είναι ότι στην αρχή υπήρχε ρήτρα ύψους 400.000 ή 500.000 ευρώ που δέσμευε τις δύο πλευρές πως δεν θα δημοσιεύσουν τους όρους του διαζυγίου και όσα συνέβησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αυτός ο όρος μπήκε τελικά, αλλά η ρήτρα αφαιρέθηκε. Αυτό όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, αφού πάντα υπάρχουν παραθυράκια και λύσεις για να μιλήσει κάποιος. Η λύση της συνεργασίας με τον ισπανό τεχνικό στην ουσία είναι απομάκρυνση, αλλά επίσημα παρουσιάστηκε ως κοινή συναινέσει με την εξής λιτή ανακοίνωση: «Η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει την κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας της με τον προπονητή του συλλόγου Μανόλο Χιμένεθ. Ο Μανόλο θα αποτελεί για πάντα κομμάτι της ιστορίας της ομάδας μας και συνέδεσε το όνομά του με την κατάκτηση του Κυπέλλου έπειτα από πολλά χρόνια. Η ΠΑΕ ΑΕΚ τού εύχεται κάθε επιτυχία σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο».

Ο Μανόλο Χιμένεθ προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Αποχωρώ συναινετικά από την ΑΕΚ τρέφοντας τα καλύτερα και ειλικρινέστερα αισθήματα για την ομάδα, τον κόσμο και τη διοίκηση. Αποτελώ μέρος της ιστορίας της ΑΕΚ και αυτό είναι κάτι που θα κουβαλώ πάντα, όπως και όλοι, μέσα μου. Θεωρώ πως είναι ώρα για μια αλλαγή προς όφελος και καλό όλων. Ετσι δεν λέω «αντίο» αλλά «εις το επανιδείν»».

Μετά την επίσημη ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ, ο Νίκος Κωστένογλου θα αναλάβει προπονητής της ομάδας και μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μαζί με τον τεχνικό, ο Σταύρος Αδαμίδης θα ανακοινώσει και μια μεταγραφή που θα είναι ένας εκ των Αλβαρες, Τόμας του Ολυμπιακού Βόλου ή Καρντόσο. Ο νέος τεχνικός της Ενωσης θα προπονήσει αύριο το πρωί την ομάδα, εκτός αν δεν θελήσει να πέσει πάνω στο «αντίο» του Χιμένεθ ή αν αλλάξουν γνώμη οι άνθρωποι της διοίκησης την τελευταία στιγμή και πάρουν κάποιον άλλο. Οι συνεργάτες του Χιμένεθ αποχωρούν όλοι και μόνο ο μεταφραστής Αλέξανδρος Κολιάδης θα παραμείνει για τους ισπανόφωνους ποδοσφαιριστές.