Σε ένα εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο στην περιθωριακή γειτονιά του Βαρδάρη νέοι από 25 χώρες ζωγραφίζουν, κάνουν κολάζ, προβάλλουν βίντεο. Επτά κτίρια με μεγάλες επιφάνειες της πόλης γίνονται καμβάς για δέκα γνωστούς καλλιτέχνες του γκράφιτι. Το λιμάνι και η παραλία γίνονται εκθεσιακοί χώροι...
Καλλιτέχνες από 26 χώρες με διαφορετικές γλώσσες και κουλτούρες θα... συμβιώσουν στη 15η Μπιενάλε Νέων της Μεσογείου, που άνοιξε χθες στη Θεσσαλονίκη υπό τον τίτλο «Συμβίωση; / Symbiosis?». Πρώτη φορά η Μπιενάλε διεξάγεται παράλληλα σε δύο πόλεις της Μεσογείου, τη Θεσσαλονίκη και τη Ρώμη, ενώ δράσεις της θα παρουσιαστούν τον Δεκέμβριο και στον χώρο Τεχνόπολις, στην Αθήνα. Πεντακόσιοι νέοι (ηλικίας 18-30 ετών) θα παρουσιάσουν στο πλαίσιό της 20 προγράμματα και εκθέσεις στο λιμάνι, το παραλιακό μέτωπο, την Πλατεία Αριστοτέλους, την περιοχή Βαλαωρίτου και το τρίγωνο Αρχαιολογικού και Βυζαντινού, Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και ΚΘΒΕ, στους τομείς των εικαστικών, των εφαρμοσμένων τεχνών, της αρχιτεκτονικής, του ντιζάιν, της μόδας και της γαστρονομίας, απαντώντας με τον δικό τους τρόπο στο ερώτημα της διοργάνωσης.
Θα υπάρχουν ακόμη ημερίδες - συζητήσεις για την ομοφυλοφιλία των εφήβων και την αποδοχή της στην οικογένεια, την ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών, τις προοπτικές της δεύτερης γενιάς μεταναστών κ.ά.
Είναι η δεύτερη φορά που η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί τον θεσμό από το 1986, όταν έγινε στη Θεσσαλονίκη η πρώτη πολυπολιτισμική διοργάνωση με εμπνεύστρια την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Φέτος τη διοργάνωση έχουν αναλάβει η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και η Διεθνής Ενωση της Μπιενάλε Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου σε συνεργασία με τον δήμο της Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Στόχος του δήμου που στεγάζει την Μπιενάλε, κατά τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, είναι να φιλοξενεί κάθε χρόνο ένα γεγονός διεθνούς σημασίας. Ετσι, ανακοινώθηκε ότι τον Οκτώβριο του 2012 η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει, σε συνεργασία με τη Helexpo και το υπουργείο Πολιτισμού, την παγκόσμια μουσική έκθεση Womex.
Β.Χ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από